• tik tok

(INTERVJU) Denis Žiško: EP BiH bi željela ostati monopolist nad proizvodnjom električne energije, a to je nemoguće

Jun 18, 2024

Foto: Balans

Blok 7 Termoelektrane Tuzla, po svemu sudeći, neće biti izgrađen. Elektroprivreda BiH je krajem aprila raskinula ugovor sa kineskim partnerima iz Konzorcija “Gezhouba”. Izgradnja Bloka 7, koji je najavljivan kao najveća investicija u BiH makon rata, nije odmakao od pripremnih radova.

Od kada je potpisan ugovor o izgradnji, Denis Žiško iz Aarhus centra BiH, nije bio optimističan prema ovom mega projektu. Tvrdio je Žiško da je u pitanju projekat bez budućnosti, za portal Balans objašnjava i zašto.

„Zato što se već tada znalo da je Evropa krenula u proces dekarbonizacije. I tada se, prije 10 godina, moglo pretposatviti da će i ako bude izgrađen projekat završiti prije nego istekne vijek trajanja tog bloka. Da bi izgrađeni blok bio isplativ, on treba da radi 40 godina. Mi smo zato,prije 10 godina, govorili: Nemojte trošiti vrijeme i novac na projekat koji će se zatvoriti i prije nego se isplati i kredit. Sada se potvrdilo da smo bili u pravu“, navodi Žiško.

On dalje navodi da je odluka o ulasku u projekat Blok 7 Termoelektrane Tuzla donesena populistički i bez saglasnosti struke.

„Razlog zašto se išlo u to je jasan, tenderi. Tu je bilo tendera gdje bi se moglo „ugraditi“. Mi imamo i sada jedan takav projekat koji nema budućnosti, a to je Južna interkonekcija za plin“, ističe Denis Žiško.

Jesu li kineski investitori pouzdani partneri i kakva je budućnost energetskog sektora u BiH bez Bloka 7, pitanja su na koja je naš sagovornik dao detaljne odgovore. Cijeli razgovor pogledajte u narednom videu:

(Balans)