• tik tok

Imamović primio najprestižniju ekološku nagradu

Oct 27, 2022

Nagradu “Energetski globus” večeras je u Tuzli primio Jasmin Imamović, gradonačelnik ovog grada i to za projekat rješenje grijanja za smanjenje zagađenja zraka.

Nagrada “Energy Globe” – svjetska nagrada za održivost – danas najpoznatija ekološka nagrada u svijetu, organizovana je od strane  nezavisne fondacije  Energy Globe Foundation iz Austrije, te je sa više od 180 zemalja učesnica, danas je najprestižnija ekološka nagrada. 

Godišnje se dodjeljuje projektima koji spašavaju okoliš putem ličnog djelovanja, održivim projektima ili kampanjama za podizanje svijesti o održivosti. Nagrade za ove brojne projekte dodjeljuju se u zemljama u kojima se projekat provodi u saradnji s partnerima, naročito sa  međunarodnim uredima Austrijske privredne komore i UNIDO-a. Ove godine je za nagradu bilo prijavljeno  više od 2.500 projekata koji se odnose na zaštitu okoliša, iz 180 država svijeta.  Stručni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta,  za pobjednika Energy Globea u Bosni i Hercegovini za 2022., izabrao je projekat Grada Tuzle: Inovativno rješenje grijanja u Tuzli za smanjenje zagađenja zraka i stvaranje zdravije životne sredine.

Nagradu je gradonačelniku Tuzle uručila Martha Suda, trgovinska savjetnica austrijske ambasade, s obzirom da je Advantage Austria (Privredni odjel austrijske ambasade) zvanični partner Energy Globe Award. Imamović je kazao da je nagradu primio u ime svih građana Tuzle te se zahvalio građanima što su mu davali povjerenje na izborima svih proteklih godina. Imamović je rekao i da

Gradska uprava Tuzle je, sa gradskim preduzećem Centralno grijanje, u zadnjih 25 godina povećala površinu stambenih i poslovnih prostora koji se zagrijavaju na daljinsko grijanje, sa oko 100.000 na oko 2 miliona kvadratnih metara.

„Preko  60% stambenih jedinica u Tuzli je priključeno na vrelovodnu mrežu.Grad Tuzla je prvi grad u BiH koji je počeo davati poticaje građanima za dekarbonizaciju. Vlasnicima individualnih stambenih objekata, u procentu od 50% od ukupne investicije, sufinansiraju se: ugradnja toplotnih pumpi, utopljavanje objekata u kojima je planirana ugradnja toplotne pumpe,  zamjena peći na ugalj pećima na pelet, nabavka i ugradnja kompaktnih toplotnih stanica za daljinsko grijanje i utopljavanje stambenih  kolektivnih objekata. Na taj način je više od 1.000 individualnih stambenih objekata prešlo sa zagrijavanja na fosilna goriva, na ekološki prihvatliv način zagrijavanja“- rekao je gradonačelnik Tuzle te dodao da će Grad Tuzla nastaviti sa poticajima. Imamović je naglasio i to da je okviru Povelje gradonačelnika za klimu i energiju, Grad Tuzla se obavezao smanjiti emisije  CO₂ za najmanje 20% do 2020.godine.

„Mi smo taj cilj premašili. Krajem 2020. godine emisija CO₂ smanjena je za 33,44 %. To je najvećim dijelom postignuto širenjem toplovodne mreže, spomenutim poticajima, višestrukim povećanjem pješačkih i parkovskih površina, masovnim ozelenjavanjem, zelenim valom, kružnim tokovima, te drugim mjerama čiji je cilj smanjenje aerozagađenja u Tuzli.  Uradili smo mnogo ali je ostalo još mnogo toga da se uradi. Ova nagrada je za nas poticaj da nastavimo obarati rekorde“-poručio je tuzlanski gradonačelnik te se na kraju zahvalio fondaciji Energy Globe iz Austrije i Ambasadi Republike Austrije.

Kao dobitniku ove, najpoznatije ekološke nagrade na svijetu, Gradu Tuzli bi trebala biti dostupnija međunarodna sredstva za realizaciju projekata zaštite okoliša.

(Balans)