• tik tok

Harun Salkić, organizator protesta u Sarajevu: Građanima je dosta svega

Jul 6, 2022

Za danas su širom Bosne i Hercegovine najavljeni protesti građana zbog poskupljenja goriva, hrane ali i ostalih proizvoda i usluga.

Na Facebook grupi “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” je najavljeno da će u srijedu na Trgu slobode u Tuzli biti održan protest zbog sve viših cijena goriva i hrane.

Isti protesti najavljeni su i u drugom gradovima poput Sarajeva, Banja Luke, Mostara,  Trebinja,  Doboju, Brčkom, Zenici.

Inicijativa za proteste krenula je na društvenim mrežama, a sudeći prema komentarima, građani su spremni na protestima tražiti promjene.

Organizator protesta u Sarajevu Harun Salkić, za Balans kaže, da očekuje veliki odziv građana.

„Očekujem što veći broj ljudi. Građanima je dosta svega. Dosta  nam je poskupljenja, malih plata i podjela među narodima. BiH mora biti zemlja svih ljudi koji ovdje žive. Ovim putem pozivam sve građane da izađu na mirne proteste, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima“ – kaže Salkić.

Ovo su zahtjevi koje traže građani svih bh gradova:

1: Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

2: Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

3: Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

4: Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

5: Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. 6: Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

7: Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

8: Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

9: Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

10: Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

11: Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

12: Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

13. Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

14. Prednost pri zapošljavanju.

15. Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Protest u Tuzli najavljen je za 17.00 sati, na Trgu slobode.

(Balans)