• tik tok

(FOTO/VIDEO) Gornja Tuzla: Naselje sa pet džamija i neprocjenjivim historijskim naslijeđem

Mar 23, 2024

Foto: Balans

Gornja Tuzla je jedno od najstarijih neolitskih naselje u Evropi. U prilog tome svjedoči i činjenica da se gotovo na svakom koraku u Gornjoj Tuzli samo nekoliko cantimetara ispod površine zemlje nalazi keramika koja dotiče period i do 7 000 godina prije nove ere i koja pripada vinčanskoj kulturnoj zajednici. 

Gornja Tuzla je mjesna zajednica u Općini Tuzli. Spada u ruralno područje općine Tuzle. Po podacima iz 2013. godine ovdje je živjelo nešto više od 3.000 stanovnika.

U ovom živopisnom naselju postoji pet džamija i to Hadži Iskenderova (Čaršijska džamija), Hadži Bajazidova (Potočka) džamija, Hadži Huseinova (Potrmahalska) džamija, Zagradačka džamija, Bali begova džamija (bijela džamija).    

U Gornjoj Tuzli je 2019. godine izgrađena i Sahat kula na mjestu nekadašnje medrese.    

Gornja Tuzla je poznata, osim po džamijama od kojih su neke pod zaštitom države, i po objektima poput poput stare Baruthane u kojoj se proizvodio barut star preko 200 godina, Staru Bosansku kuću, jednu od 4 najstarije u sjeveroistočnoj Bosni staru preko 350 godina, staru Bosansku kuću Hadžimehmedovića staru preko 200 godina, Djevojačko turbe staro preko 250 godina, Balibegov bunar star preko 400 godina, veliki broj česmi i starina koje se kriju u malim kućnim muzejima.

Video zapis o Gornjoj Tuzli pogledajte u narednom videu:

(Balans)