• tik tok

(FOTO) Veliki projekat: Tuzla i Užice bit će povezani pješačkom stazom dugom 580 km

Jun 17, 2024

Foto: Facebook

Tuzla i Užice će uskoro biti povezane pješačkom stazom kroz projekat  “Jačanje pešačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine – E- CrossPass. Projekat sufinansira Evropska unija (IPA II).

 Projekat partnerski realizuju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije. Dvogodišnji projekat treba uspostaviti pješačko-planinarski koridor između Tuzle i Užica u dužini od 580 km.

“To je najveći poduhvat te vrste u širem regionu zadnjih godina. Projekt je počeo 1. februara prošle godine, a završit će se 31. januara 2025. godine. Mi smo već u podmakloj fazi. Planinarska staza je fizički identifikovana, elektronski snimljena i sada je u toku njeno uređenje i postavljanje info tabli i planinarskih putokaza, a uz prateće promotivne aktivnosti”- objasnio je  Vladislav Vlajić, član Planinarskog društva “Konjuh” Tuzla i koordinator projekta.

Zahvaljujući ovom projektu, 12 opština će dobiti uređene pešačke staze koje će omogućiti građanima da što više borave u prirodi. Prirodni resursi Bosne i Hercegovine su veliki, što je dobra šansa za razvoj turizma.

“Puno će značiti za razvoj turizma regije jer jer adrenalinski turizam najbrža rastuća vrsta turizma uopšte. Mi pravimo promotivne materijale kojima ne promovišemo samo planinarsku stazu,  nego i prirodne, kulturno-istorijske, privredne i turističke sadržaje koji se nalaze duž staze”-objasnio je koordinator projekta.

 Staza počinje od Zelenog kamena na Majevici, ide preko Tuzle, Sprečanske doline, Djedinske planine, Javorja, Konjuha, Olova, Sokoca, Rogatice, Borike, Višegrada, Goleža te na granični prelaz gdje stazu preuzimaju partneri projekta iz Srbije.

“Bit će značajno za planinare iz cijele regije jer uspostavljamo nešto što ima vrijednost. Ta staza će postojati od sada pa dokle bude potrebe za njom. Vrlo ambiciozna staza. Po našem računu, treba 22 vikenda da se hoda. Poslije će biti uspostavljen neki izazov za ljude koji uspiju da je čitavu prehodaju jer za to treba dvije, tri godine”- kaže Vlajić.

Cilj projekta je da doprinese održivom razvoju lokalnih zajednica, oživi i unapredi turizam na otvorenom u prekograničnom području između Tuzlanskog kantona i regiona zapadne Srbije.  Staze će biti trasirane, obilježene i opremljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers (ERA) kao dio evropskog pešačkog puta E7. Projekat se fokusira i na usavršavanje i edukaciju lokalnih planinarskih društava a u cilju kreiranja i unapređenja turističke ponude cijelog regiona. Ukupna vrednost projekta je 403.440 eura, od čega EU sufinansira 342.892 eura, dok će ostatak sredstava obezbijediti partneri u projektu.

(Nataša Tadić)