• tik tok

(FOTO) Veliki broj vjernika: Bajram-namaz klanjan u džamijama u Tuzli

Jun 16, 2024

Foto: Balans

U džamijama u Tuzlanskom kantonu jutros je klananja Kurban bajram namaz uz prisustvo velikog brojka vjernika, a poslane su jake poruke vjernicima povodom ovog velikog muslimanskog praznika.

U Čaršijskoj česmi u Tuzli nije bilo dovoljno mjesta za sve vjernika unutar džamije pa je dio prisutnih bajram-namaz klanjao ispred.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog tradicionalno je održana u Džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli. Bajramsku hutbu kazivao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

“Jutrošnjim ibadetom koji obavljamo u našim plemenitim džematima, u ovoj i svim drugim džamijama, veličamo Allaha Uzvišenog i iskazujemo Mu najdublju zahvalnost što je bajramakim hurmetom i bereketom u naša srca spustio ovoliko radosti i zadovoljstva. I naši obredi povezani s ovim velikim blagdanom naročit su izraz zahvalnosti i pokornosti Gospodaru svjetova. U prethodnim mubarek-danima ovog hadžskog mjeseca, a jutros posebno, sjećamo se najviših uzora u svjedočenju Allahove istinite vjere i predanosti pozivu da ljudi samo dobro čine. Plemeniti vjerovjesnici Ibrahim, alejhi selam, i Muhammed, alejhi selam, ostavili su nam svoje časno nasljeđe i pokazali nam obrede naše u obavljanju ibadeta hadža i kurbana”.

(Balans)