Foto: Balans
Više od 100 tona krastavca kronišona iz Svojata kod Živinica od juna je plasirano preko otkupa u zadrugu, a potom na domaće i strano tržište, pokazuju podaci Udruženja proizvođača povrća „Kornišon“ iz Svojata. Međutim, broj proizvođača se smanjio.
Jedan od onih koji nije odustao od krastavca je Ferid Selimović iz Svojata. Priča da je godina teška, vremenske prilike nisu povoljne. Od dunuma i po i 4500 sadnica, nabrao je oko 10 tona krastavca kronišona do sada.
„Otprilike je to dobar prinos i urod. Ali godina je teška, ali sam zadovoljan. Sačuvao sam krastavac i vidi se se iz priloženog da je dobar i sada kao u najvećem jeku“- priča Ferid dok pokazuje listove krastavca koji su kao sprženi. To je učinila plemenjača.
„Ovo je zauzela plemenjača. Nekada je bila kiša koja je bila specifična. Ali sam zaštitio, zatvorio. Što se tiče ostalog, nema nekih bakterija. Samo ta plemenjača“- priča.
Ista ta plemenjača i drugima pravi problem, pa je tako Jasminu Selimoviću uništila većinu usjeva. Od parcele od 13 dunuma, devet je propalo.
„Godina nije nimalo laka, teška je. Vremenski uslovi nisu dobri nikako. Ta plemenjača, isto kao kad naleti neki požar. To je teško zaustaviti, teško spriječiti. Vide se posljedice, a ona se i dalje širi“- pojašnjava.
Na smanjen broj prizvođača u Svojatu su uticale i otkupne cijene krastavca. Cijena kilograma kornišona prve klase sa 1, 50 KM povećana je ove godine na 1, 90 KM, ali je skuplji repromaterijal. Primjera radi, cijena gnojiva bila je 4, 90 , a sada 5, 90 KM. Ukoliko se naredne godine ne poveća otkupna cijena, još više proizvođača će odustati.
„Mi ćemo se nastaviti i ove i iduće godine boriti za bolje cijene. Ispod 2,00 KM ili 2, 10 KM, mislim da će teško ko raditi prvu klasu. Druga klasa negdje oko 1, 20 KM. I treća klasa koja je najjeftinija i za koju se nema nikakve računice je 0, 15 KM i dalje“- kaže Jasmin Selimović koji je ujedno i predsjednik Udruženja proizvođača povrća „Kornišon“ iz Svojata preko kojeg ide organizovani otkup krastavca.
Poticaj sa kantonalnog nivoa je 0, 13 KM po kilogramu i 0, 10 KM za organizatore proizvodnje.
„Puno znači što imamo otkup, a cijene su… hajde, relativno dobro. Ali da su Bog dao bolje jer je sve skuplje. Sve je ostalo na cijeni. Ja sam sada zadovoljan jer mi je rod bio takav, a da nije, bio bih nezadovoljan. Teško je, to je baš fizički sve. Moraš biti na suncu, na kiši, izložen svemu. Ali kada nešto voliš, onda nije teško“- zaključuje Ferid. On je jedna od 25 trenutnih proizvođača iz Svojata čiji krastavci su plasirani na tržište BiH i EU.
( Nataša Tadić)