• tik tok

( Video i foto) Slana voda privlači kupače sa svih strana

Jun 16, 2022

Panonska jezera  u Tuzli otvorila su svoja vrata brojnim kupačima. Osim domaćih, ovih dana Tuzlu posjećuje i dijaspora, ali najavljene su i organizovane ture iz Hrvatske i Srbije.

Novost za ovu godinu je da su karte skuplje nego inače, a sve zbog toga jer su cijene svega veće, kažu iz “Panonnice”. Dnevna karta je bila 6 KM, a sada košta 8 KM vikendom.  Radnim danima je bila 5 KM, a sada je 6 KM.

” Sve je skuplje u prosjeku za 40 %. Mi smo morali dnevne ulaznice za odrasle poskupiti za 17 do 20 %. Ostale su stare cijene za djecu, penzionere, RVI, razne socijalne kategorije, đake, studente”- pojasnio je Majid Porobić, direktor JKP ” Panonnica” Tuzla te dodaje da je za ovu sezonu zaspoleno 150 radnika, a trebat će i više. Slana voda, dobra atmosfera i bogat sadržaj, ono je što privlači posjetitelje. Tako je u poteklih 19 godina, Panonska jezera posjetilo više od 5 miliona ljudi. Kako se kompleks razvijao, tako se širila turistička ponuda.

” Imali smo 2003. godine tri hotela, sada imamo 35 hotela i motela i veliki broj privatnih smještaja. Imamo sada desetak zahtjeva za gradnju novih hotela. Podsjećam da je hotel Melain koštao 100 miliona eura. Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu. U međuvremenu smo dobili drugu nagradu u svijetu od UN turističke organizacije”- rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ove godine je cilj doseći posjetu nešto manju od 400.000. Za proteklih 15 dana, Panonska jezera su prodala oko 18.000 ulaznica.

” Imamo već najavljene grupne posjete iz zemalja regiona te očekujemo da ova godina, ne samo da će se približiti rekordnoj 2019.predpandemijskoj godini, nego da ćemo neke rekorde i premašiti. Sa naši pratnerima smo obezbjedili iznimno bogat sadržaj”- kazala je Amra Jaganjac iz Turističke zajednice grada Tuzle.   U sklopu programa ” Ljeto u Tuzli” planirani su koncerti, izložbe, promocije, predstave, a najavljena je i predstava o Kralju Tvrtku koju režira Dino Mustafić, a koja će biti odigrana upravo na slanim jezerima.

Nataša Tadić