• tik tok

( FOTO) Lukavčani predstavili baštinu BiH u Skoplju

Jul 29, 2022

Članovi Kulturno umjetničkog društva ” Rudar” iz Lukavca su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnom Festivalu folklora „Folkfest“ Skoplje 2022 u Sjevernoj Makedoniji.

Festival je trajao od 23.do 27.jula, a na njemu su učestvovala folklorna duršva iz 14 zemalja sa tri kontinenta. Bosnu i Herecgovinu su predstavljali članovi Kulturno umjetničkog društva ” Rudar” iz Lukavca koji su izveli tradicionalne igra iz naše zemlje i to sve tri noći festivalskog programa.

” Tokom boravka u Skoplju predstavnici KUD „Rudar“ su imali prijem kod načelnika Općine Čair, gdje im je uručena plaketa Majke Tereze. Također, učestvovali su na seminaru o tradicionalnim narodnim plesovima i modernim igrama kojeg je organizovao Ansambl „Emin Duraku“”- kazali su iz ” Rudara”.

Osim BiH, na festivalu su učestvovali i predstavnici domaćina, potom Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Ukrajine, Mekiska, Čilea i drugih zemalja. Lukavčani su se potrudili da svima njima na najbolji način predstave nematrijelnu kulturnu baštinu BiH te da razmjene stručna iskustva i sklope nova prijateljstva.

Inače, Društvo “Rudar” Lukavac je osnovano 1978. godine i danas se ubraja među najbolja i najuspješnija društva u okruženju, a trenutno broje 100 aktivnih članova. Društvo je radilo i tokom rata. Cilj društva je sačuvati tradiciju i to preko mlađih generacija te njegovati amatersko kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Do sada je više hiljada osoba bilo dio te priče, a članovi su učestvovali na brojnim festivalima i kulturnim smotrama u BiH ali i inostranstvu. Na najbolji mogući način promovišu svoju zemlju, čuvaju običaje,  tradiciju i one neprolazne vrijednosti koje čine bogatu baštinu BiH.


( Balans)