• tik tok

Formira li se u TK dvostranačka Vlada?

Nov 3, 2022

Iako nije bilo za medije otvorenih sastanaka oko pregovora o formiranju vlasti u TK, oni se privode kraju, saznajemo iz naših izvora.

Iako je sporazum po kojem je SDP u Sarajevu okupio osam stranaka među kojima i SBiH uticao na planiranu koaliciju u TK, koju su trebale činiti SDA, DF, SBiH i Socijaldemokrati BiH, SDA i DF će, ipak, formirati Vladu TK i bez Stranke za BIH. Za sutra je najavljeno potpisivanje Bloka SD BiH i Stranke za BiH koji, kako su nam kazali dobro upućeni u politička zbivanja u TK, neće imati uticaja na sastav Kantonalne vlade.

Portal Balans iz pouzdanih izvora saznaje da će SDA i DF formirati dvostranačku Vladu. Obzirom da po izbornom rezultatu ove dvije stranke imaju 17 mandata, nije poznato ko će od izabranih zastupnika dati podršku ovim dvjema strankama.

Kontaktirali smo članove SDA i DF-a koji nam nisu htjeli potvrditi ovu informaciju, ali su kazali da će sve biti poznato već sutra.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla kaže kako je ključ uspjeha vlast sa što manje stranaka.

„Po mom mišljenju, bez obzira da li se to meni sviđa ili ne, pobjednik je onaj ko može formirati stabilnu većinu sa što manje stranaka. Takva vlast bi pružila mogućnost da se političari počnu baviti interesima građana, a ne interesima stranke. Ipak, u BIH se ništa ne može reći unaprijed. Mnogo toga je izgubilo logiku i smisao i apsolutno ništa me ne može iznenaditi“ – kazao je Šehić.

Naš izvor,također, tvrdi da bi Vlada TK mogla biti formirana već za desetak dana.

(Balans)