• tik tok

Ajdin Husić ruši predrasude, igra i živi folklor

Nov 6, 2022

Folklorni ansambl „Panonija“ iz Tuzle osnovan je 1996.godine. Ansambl je tada postojao kao folklorna sekcija u okviru Doma mladih Tuzla, a voditelji ansambla, Arijana i Edvin Sadiković, posebno su zahvalni Mirjani Tahirović na podršci. Međutim, 2006. godine Ansambl je preregistrovan i počinje sa radom u Domu u Moluhama. Kroz ansambl je prošlo oko 1.000 članova, a trenutno ih ima oko 150 različite dobne starosti.

Među njima posebno se izdvaja 16-godišnji Ajdin Husić koji ima Downov sindrom. Ansamblu se priključio 2019. godine, a folklorom se bavi još od početka osnovne škole.

“Dugo godina igram folklor. Odlično je, lijepo. Učim koreografije sa Edom. Na nastupe nosimo nošnje i u nošnjama igramo. Sedmično imamo dvije probe. Nije mi teško. Dolazim na sve probe”- priča nam Ajdin. Posebno ga raduju putovanja na kojima gostuju u drugim gradovima BiH, ali i u zemljama regiona.

“Išli smo u Ključ, Sarajevo, Banja Luku, Novi Sad, Osečinu. Družimo se. Volim to”- ističe on i preporučuje svima da se uključe u folklor, da se druže i putuju. Sve njegove aktivnosti prate roditelji.

“Njemu nije naporno i ovo je njegova velika ljubav, jer “Panonija” je njemu druga kuća. On jako voli igrati i uspijeva završiti obaveze da dođe na probu. Ne može da propusti nijednu probu. Mi se trudimo da uskladimo sve njegove školske obaveze i ono što on radi naspram njegovih mogućnost, ali probe i društvo su nešto bitno za njega. Uklopio se jako lijepo, jako dobro je prihvaćen od svih njegovih drugara u društvu”- ispričala je Jasminka Husić, njegova majka. I na probama i na nastupima ima nesebičnu pomoć drugova i drugarica.

“Ajdin je jako pametno dijete, on vrlo dobro zna kada treba igrati, kada treba stati, kada treba prestati, kada se treba skloniti da mi možemo dalje igrati”- pojašnjava nam Zlatan Sadiković, član Ansambla. S njim se slaže i Asja Sprečić.

“On je osvježenje čitavom ansamblu. Svi se trudimo da se on uklopi, svi se slažemo s njim, volimo kada nam se pridruži na putovanjima. On je uvijek iznenađenje za publiku”- ističe ona.

Ajdin je ravnopravan član cijele ekipe koja je pokzala kako izgleda inkluzija u praksi, ne samo na papiru. Iako je osoba sa invalidtetom, on se ne izdvaja od ostalih članova i ruši sve predrasude.

“To je dijete koje toliko foli folklor, putuje sa nama na sve destinacije, veselo dijete. On zna redoslijed svake koreografije. Ne moram uopšte zvati Edu, dovoljno je da pitam Ajdina šta ide sljedeće, on sve zna. Toliko to voli. Vjerujem da je njemu socijalizacija sa ovom našom djecom predstavlja veliki plus i hvala njegovim roditeljima što su nas odabrali, a mi smo ga u svoje okrilje, prihvatili od svega srca”- kaže Arijana Sadiković, predsjednica FA „Panonija“ Tuzla koja naglašava da je Ansambl otvoren za sve one koji žele naučiti neku od njihovih brojnih igara. Osim toga, ova vesela skupina posebnu pažnju posvećuje osobama sa invaliditetom pa tako saradnju imaju i sa članovima Centra za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ iz Tuzle koji će biti gosti na na koncertu povodom 26 godina postojanja Ansambla.

( Nataša Tadić)