• tik tok

Film o Kapiji: Istinom protiv laži

Sep 14, 2022

Grad Tuzla i Koordinacioni savjet predstavnika roditelja mladih poginulih na Kapiji 25.maja 1995.godine, u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja, danas su u Tuzli organizovali projekciju dokumentarnog filma „Kapija ’95“.

Film je nastao u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica, Centra za postkonfliktna istraživanja i britanske producentske kuće PINCH Media. Producentica filma je Velma Šarić, izvršni producent Emir Suljagić, a snimatelj i režiser Mirko Pincelli.

Za roditelje je projekcija filma bila veoma emotivna i podsjetila ih je na zločin koji je ubio tuzlansku mladost i za koji još niko nije odgovarao.

“Bitno je zabilježiti da se ne zaboravi šta se dogodilo. Mi svo svašta pokušali uraditi ali naše sve je odbijeno. Nemaš djeteta i to je to. Pojeo vuk magarca. Kada će ta istina više izaći na vidjelo? Zato trebaju filmovi, zapisi. Ja imam dnevnik od početka  rata do tragedije. Poslije sam nastavila pisati drugu temu, svoju bol”- ispričala je Zineta Hidanović, majka stradalog na Kapiji. Hidanović ističe da su stradala samo djeca, koja su mogla biti bilo čija.

“Nedužna, naivna, cvjećke božije. Mislim da zaista treba na tome raditi i hvala za ovaj film. I treba biti svaka crtica biti zabilježena na tu temu. Mi roditelji smo oštećeni gdje god smo došli. Žalba ovdje, tužba ondje, ali svugdje zatvorena vrata”-rekla je ova ogorčena majka.

Film o Kapiji i stravičnom zločinu je napravljen u svrhu podsjećanja potrebe procesuiranja optuženih za ratne zločine. U ovom slučaju je to Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora kao komandant Vojske Republike Srpske koji je naredio granatiranje Kapije. Međutim, on je pobjegao u Srbiju i tamo se još uvijek nalazi. No, poenta filma je prikazivanje i drugih činjenica.

“Želja nam je bila i potretirati heroje u bijelom, doktore u UKC-u Tuzla, koji su 25.maja zaista pokazali veliku profesionalnost i spremnost da pomognu ranjenima. I najvažnije nam je da ovaj film poklonimo Tuzli, Memorijalnoj sobi, porodicama preživjelih, roditeljima ubijene djece i upozoravamo da se ovaj zločin nikada ne zaboravi”- kazala je Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja i producentica filma. Ona je naglasila da je ovaj film bitan posebno u vrijeme negiranja i poricanja zločina na Kapiji,Markalama i drugim mjestima. Film svjedoči i opominje da se ti zločini ne smiju nikada zaboraviti niti neznanju prepustiti mlade generacije.

Tuzla i dalje zahtjeva od Srbije da izruči Novaka Đukića Bosni i Hercegovini kako bi služio kaznu.

“Negiranje zločina i negiranje genocida je najava novog zločina. Onaj ko to negira, sprema se za novi zločin i to se ne može drugačije tumačiti. Zato se isitnom moramo boriti protiv laži i istrajavati na istini. Ovaj film mnogo nam znači jer se radi o najvećoj rani u istoriji Tuzle. To ne možemo i ne trebamo zaboraviti”- poručio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

 Film je ranije premijeru imao u  u kompleksu Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu, te Memorijalnom centru u Srebrenici, a inače, rađen je četiri godine i prikazuje sitinitu priču o stravičnom zločinu na tuzlanskoj Kapiji kada je usljed eksplozije granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske sa Ozrena, poginula 71 osoba, a ranjeno više od 200.

(Nataša Tadić)