• tik tok

Edin Delić stranački pučista, odmetnik ili preletač?

Nov 12, 2022

Dio članstva stranke BH Socijaldemokrati jučer je potpisao sporazum sa sarajevskom „Trojkom“ bez odluke i saglasnosti predsjedništva stranke. Iz ove stranke su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem se ograđuju od poteza Edina Delića.

„Očito da se radi o samoinicijativnom potezu dijela rukovodstva Gradske organizacije SDBiH Lukavac, predvođenom od strane gradonačelnika Edina Delića. Također, obavještavamo javnost da će organi SDBiH u skladu sa Statutom SDBiH zauzeti stavove po ovom pitanju, o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost“- piše u saopštenju Socijaldemokrata BiH.

Odluku da sarađuje sa SDP-om, NIP-om i Našom strankom, dakle, donio je Edin Delić, predsjednik Gradske organizacije BH Socijademokrata, koji u Skupštini TK kontroliše i ima uticaj na jednog od dva zastupnika ove stranke Emira Begića, koji bi mogao biti značajan Trojci ukoliko bi ušao u Dom naroda FBIH. Begić je inače ministar poljoprivrede u aktuelnoj Vladi TK.

Ovim potezom Delić se vjerovatno isključio iz stranke koju vodi Enver Bijedić ali Delić je poznat po mijenjanju stranačkih dresova, do sada ih je promijenio čak sedam. Edin Delić je bio član SDA, LDS, Komunističke partije, Naše stranke, Stranke radom za boljitak, SDP-a, te još uvijek BH Socijademokrata.

Delić je gradonačelnik Lukavca od 2016. godine, što znači da za nepune dvije godine valja ponovo na izbore. Potez da se približi sarajevskoj Trojci, neki vide i kao okupljanje podrške za izbore 2024. godine, jer SDA u Lukavcu je sve jača i ozbiljno ljulja Delićevu fotelju u Gradskoj upravi.

(Balans)