• tik tok

Do 11 sati u Tuzli glasalo oko 13% birača

Oct 2, 2022

Do 11:00 sati za izbornu jedinicu Tuzla izlaznost građana na glasanje je bila 13,30 %, saopštili su iz Gradske izborne komisije.

Sva biračka mjesta u Tuzli su otvorena na vrijeme, osim glasačkog mjesta u Gimnaziji “Meša Selimović” sa zakašnjenjem od 20 minuta zbog  greške u brojanju glasačkih listića. Tokom  jutra došlo je do polusatnog prekida glasanja na biračkom mjestu u Osnovnoj školi”Mramor” u Mramoru zbog primjedbe posmatrača da nisu izbrojani glasački listići. Za pomenuta dva mjesta će se glasanje produžiti za vremenski period za koji su kasnili.

Izborni proces u Tuzli se odvija na oko 60 lokacija, odnosno, 162 biračka mjesta koja se uglavnom nalaze u školama. Od 162 mjesta, dva su za glasanje u odustvu . Osim toga, jedno biračko mjesto je za glasanje na nepotvrđenim lisitćima i 11 mobilnih timova. Na izvodu iz centralnog biračkog spiska za ove izbore u Tuzli je upisano oko 111.500 birača. Za izbornu jedinicu Tuzla se na glasačkim listićima nalazi oko 40 političkih subjekata , odnosno, 31 politička stranka i devet koalicija.

Novine na ovim izborima su da je za svako biračko mjesto izrađen po jedna sigurnosni štambilj kojim se utvrđuje autentičnost i ispravnost glasačkog listića. Osim toga, ove izbore glasačka kabina je okrenuta prema glasačkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića. Osim toga, utvrđena su pravila kako glasjau osobe sa invalidtetom.

(Balans)