• tik tok

Djelidba otvara Tuzlanske pozorišne dane

Nov 7, 2022

Pozorišna revija ” XXVIII Tuzlanski pozorišni dani” Narodnog pozorišta Tuzla ove godine bit će otvoreni premijerom predstave “Djelidba” Skendera Kulenovića u režiji Miralema Zubčevića, a tu je još desetaj predstava koje će publika moći pogledati od 10. do 20. novembra .

Tradicija da domaće premijere otvaraju reviju, nastavljena je i ove godine, kazali su iz Pozorišta.

“Trudimo se u ne baš sjajnim uslovima da stvorimo jedan respektabilan festival koji nije takmičarskog karaktera. To je revija pozorišnih prijatelja, prilika za našu publiku da unutar jednog zgusnutog rasporeda u desetak dana pogleda što više pozorišnih predstava koje dolaze iz drugih pozorišnih sredina”- kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Pozorišta.

U predstavi “Djelidba”, koja će biti premijerno izvedena pred tuzlanskom puzblikom 10. novembar 2022. godine u 19,30 sati, igraju  Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, DaliborBrkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović i Nedim Malkočević. Kako je pojasnio glumac Siniša Udovičić,radnja predstave je smještena u period poslije Drugog svjetskog rata, ali ništa se od tada nije promijenilo.

“Bilo bi divno da se sada mi ismijavamo kakvi smo bili nekada. Međutim, drama je u tome što se množemo sami sebi smijati jer nismo odmakli ni koraka od toga već smo i danas pohlebni, ogrezli smo u svoje skute i svoja četiri zida, tobože, brinući se svako za svoju zajednicu troglave aždaje, a zapravo, takvi je samo uništavaju”- ističe ovaj tuzlanski glumac.

Drama sa komičnim elementima „Djelidba“ Skendera Kulenovića, izvedena je 1947. Godine i istu večer zabranjena od strane tadašnjeg komunističkog režima. Kasnije je vraćen, a danas se ne interpretirana na pravi način, smatra režiser Miralem Zubčević.  

 “To nije Skender Kulenović. To je neka scenografija sa noževima, mačetama. Zvali su me u Bijeljinu da to pogledam, pa da mi daju projekat da radim. Kada sam ja to vidio, bože sačuvaj. To Skender kao autor, ne zaslužuje takav pristup.Mi imamo svoju klasikui taj genij spada u našu klasiku”- rekao je Zubčević.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji, planirane su i predstave za najmlađe pa je planirana premijera “Kao mačak u čizmama”.

“To je je još jedno djelo koje smo radili u kooprudkciji sa Art Teatrom. S obzirom da smo prošle godine imali velike posjete djece, nadamo se da će i ova predstava imati takav učinak. Radi se o zanimljivoj predstavi o kojoj ćemo pričati u narednom periodu”- izjavio je glumac Midhat Kušljugić.

(Nataša Tadić)