• tik tok

Christian Schmidt: CIK će dobiti 12,5 miliona maraka za održavanje izbora

Jun 7, 2022

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini upotrijebio je danas bonske ovlasti i nametnuo Odluku o finansiranju izbora. Ovom odlukom obezbijeđen je cjelokupan iznos od 12,5 miliona maraka za organizovanje ovogodišnjih izbora. Dio od 9,7 miliona KM je jučer osiguran u ove namjene nakon usvajanja Nacrta budžeta za 2022. godinu na sjednici Vijeća ministara.

„Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će CIK dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Ovim se ne isključuju dalja izdvajanja. Ova odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a. Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje CIK-u novac i osigurava se trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku”, poručio je Schmidt i dodao da su ovo sredstva građana BIH, nikako stranaka.“Riječ je o temeljnom pravu građana da glasaju i imaju svoj stav. Datum izbora odavno je određen i odgovornima smo se dovoljno rano i obratili OSCE, OHR i EU.“ naglasio je Schmidt.

Ovim odlukama pravosnažno se mijenja odluka Vijeća ministara i dodjeljuje CIK-u novac i osigurava se trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti

SDA je pozdravila odluku Schmidta, iz ove stranke su kazali kako su trajno onemogućene ucjene i blokade izbora. „Posebno bitnim smatramo da su ovom odlukom trajno i sistemski onemogućene političke zloupotrebe, ucjene i blokade finansiranja svih budućih izbora. Niti jedna stranka ili pojedinac ne smije biti u prilici uskraćivati građanima Bosne i Hercegovine demokratsko pravo da biraju svoje političke predstavnike i da budu birani – saopćeno je iz SDA.