• tik tok

Bećirović na samitu u Švicarskoj pozvao svijet da spriječi destabilizaciju Balkana

Jun 16, 2024

Foto: Facebook

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, obraćajući se na Samitu miru u Ukrajini koji se održava u Švicarskoj, pozvao je slobodni svijet da još snažnije pomogne Ukrajini, ali i da spriječi destabilizaciju Zapadnog Balkana, upozorivši da proruske snage u Bosni i Hercegovini ugrožavaju mir.

“Podrška Ukrajini znači podršku zaštiti međunarodnog prava i osnovnih načela na kojima se temelji civilizirani svijet. Država Bosna i Hercegovina, kao žrtva brutalne agresije od 1992. do 1995, potpuno razumije patnje i stradanje građana Ukrajine. Nažalost, Evropa se ponovo suočava s politikom teritorijalnog ekspanzionizma. Krajnji cilj agresorskih ratova protiv Bosne i Hercegovine i Ukrajine je isti – teritorijalno proširenje”, rekao je Bećirović na samitu u švicarskom gradu Burgenstocku.

Bećirović je kazao kako bi poruka iz BiH glasila: “Učite od Sarajeva – spasite Kijev!”

“Smatram da pravedni i trajni mir u Ukrajini nema alternativu. Ruska agresija na Ukrajinu je u prethodnih 28 mjeseci prouzrokovala užasne posljedice. Bosna i Hercegovina se nakon početka ruske agresije pridružila stavovima Evropske unije (EU) i čvrsto je iskazala podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine”, dodao je Bećirović.

(N1)