• tik tok

Aplikacija e-Porodilje: Oko 7.000 porodilja u FBiH zatražilo jednokratnu podršku od 1.000 KM

Jun 27, 2024

Foto: UKC

Na aplikaciji „e-Porodilje“ registrovano je ukupno 6.853 korisnica, a prve isplate planirane su od 10. jula, saopštilo je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Aplikacija „e-Porodilje“ uspostavljena je radi dodjele jednokratne podrške od 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u 2024. godini.

“Do danas, na aplikaciji „e-Porodilje“ registrovano je ukupno 6.853 korisnica. Od ovog broja, 6.025 korisnica su podnijele prijave za ovu podršku. Među podnesenim prijavama, 5.175 je konačno spremljeno i poslato na verifikaciju, dok je 850 prijava ostalo nedovršeno iz raznih razloga, te nisu završene i poslate na verifikaciju. Tim Federalnog ministarstva rada i socijalne politike trenutno radi na provjeri konačno unesenih prijava. U okviru ovog procesa, vrše se ispravke na prijavama koje nisu potpune ili imaju određene greške u unosu. Nakon sređivanja prijava, slijedi njihova verifikacija sa bazom podataka IDDEE-a, nakon čega će prijave biti spremne za isplatu”- saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Navedeno je da su, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o realizaciji ovog Programa podrške, prve isplate planirane od 10. jula ove godine.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve korisnice koje imaju nedovršene prijave da prate uputstva koja će im u narednim danima doći od administratora, kako bi mogle biti uključene u proces verifikacije i isplate.

Podsjećamo, aplikacija je predstavljena u aprilu i omogućava online podnošenje zahtjeva kako bi proodilje lakše ostvarile svoja prava.

(Balans/FMRS)