• tik tok

Aktivista Ramiz Berbić: Ja sam Bosanac, neću da budem Ostali

Oct 5, 2022

Ramiz Berbić, mirovni aktivista i borac za ljudska prava, danas je u Tuzli održao protest, zbog problema koje u Bosni i Hercegovini imaju nacionalne manjine.

Na pločniku tuzlanskog šetališta Korzo ispisao je poruke  „Stop gaženju identiteta“ i „Hoću vidljivost u Ustavu“. Zahtijeva Berbić ista prava za sve, bez obriza na naciju i vjeru.

„Ja sam Bosanac, moja je zemlja BIH. Ja sam rođen u ovoj zemlji i nema niko pravo da ruši moj identitet i da mi nameće neko drugo pravo. To je moj izbor i to su mi dala moja ljudska prava i što BiH kao potpisnica deklaracije UN mora da poštuje“ – istakao je Berbić.

Izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik u BIH, ne rješavaju pitanje nacionalnih manjina u našoj zemlji , niti se njime bave.

„Ono što mene posebno zabrinjava je uvođenje u Ustav pojma Ostali. Izraz Ostali su uveli ovi naši nacionalisti da bi sačuvali svoje fotelje. To je gaženje Jevreja, Roma, Albanaca, Bosanaca, Jugoslovena i svih koji žive na ovom prostoru“ – dodaje ovaj mirovni aktivista.

Osobe koje nisu nacionalno opredijeljene imaju značajno manja Ustavna prava od onih koji jesu, što je nedopustivo, poručio je Ramiz Berbić.

(Balans)