• tik tok

Gradska izborna komisija Tuzla: Gdje i kako glasati u nedjelju?

Feb 3, 2023

Gradska izborna komisija Tuzla danas je obavijestila građane da se prijevremeni izbori za gradonačelnika Tuzle održavaju u nedjelju te da su biračka mjesta otvorena od 07:00 do 19.00.

Komisija savjetuje glasačima da provjeru svog biračkog mjesta obave putem telefona 035/307-394 ili preko web stranice Centralne izborne komisije BiH: www.izbori.ba  .

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Za svako biračko mjesto izrađen je po jedan sigurnosni štambilj. Sigurnosnim štambiljem se utvrđuje autentičnost i sigurnosna ispravnost glasačkog listića. Štambilj će se otiskivati na prednjoj strani glasačkog listića, u donjem lijevom uglu, ispod uputstva za glasanje. Pored sigurnosnog štambilja s desne strane potpisuje se ovlašteno lice, tj. član  biračkog odbora zadužen za izdavanje glasačkog listića”- kazali su iz Komisije. Glasačka kabina je okrenuta prema biračkom odboru i posmatračima kako bi se spriječila mogućnost slikanja ili zamjene listića.

Da bi ostvario pravo pomoć druge osobe, birač mora dokazati predsjedniku biračkog odbora, dokumentom izdatim od nadležnog organa, da je slijep ili fizički nesposoban, dok nepismenost dokazuje upisanim XX ili praznom rubrikom u polju za potpis na identifikacionom dokumentu.

(Balans/ GIK)