• tik tok

Halilagić ostaje premijer, a saznajemo i imena nekih ministara u budućoj Vladi TK

Nov 24, 2022

Tuzlanski kanton prvi u Federaciji je formirao zakonodavnu vlast, koju će činiti SDA i DF, a kojima će se do formiranja Vlade TK, vjerovatno priključiti još neke stranke. Pregovori oko formiranja Vlade TK uveliko traju. Po našim saznanjima SDA će pripasti mjesto premijera i osam ministarstava, dok je DF dobila četiri ministarstva i mjesto predsjednika Skupštine.

Iako iz vladajuće koalicije ne žele javno govoriti o imenima budućih ministara, uspjeli smo saznati nekoliko imena ministara u budućoj Kantonalnoj vladi.

Ministar obrazovanja mogao biti Ahmed Omerović koji trenutno obnaša istu funkciju, ministar unutrašnjih poslova ostat će Hajrudin Mehanović, a ministar privrede Edin Duraković. Svi ovi ministri su članovi SDA. Najviše šansi za ministra zdravstva ima Igor Hudić, kadar DF-a.

Premijer TK, po našim saznanjima ostat će Irfan Halilagić. Na posljednjoj sjednici Skupštine TK, Muamer Zukić iz SDA je donekle i potvrdio ove navode.

„Mi još uvijek nismo na nivou organa donijeli stav ali donijet ćemo ga. Ono što mogu kazati Irfan Halilagić je proteklih mjeseci radio izvanredan posao i zaslužio je da bude jedan od ozbiljnih kandidata.“ – kazao je Zukić.

Vlada TK, po najavama iz DF-a i SDA, trebala bi biti imenovana do kraja godine.

(Balans)