• tik tok

Priča iz hodnika Skupštine TK: J*bi ti njihar

Nov 11, 2022

Jučerašnja sjednica Skupštine TK dala je novu vlast, ustvari, novu-staru, ali bez vječite Stranke za BIH, koja je u ovom kantonu u vladajućoj koaliciji od kad kantoni postoje, sad im kobajagi predsjednik Semir Efendić ne da, jer ima ambicije ulaska u Vladu FBIH.

Također, vlast se pravi i bez BH Socijaldemokrata koji su nakon izbora precijenili vlastite kapacitete, a ruku na srce, ne sviđaju se ni DF-u. Ipak, mišljenje većine je da će stranka Envera Bijedića, prvom prilikom uletjeti u vlast, k’o budala u kredit, ali za sada Vlast čine SDA, DF, te nezavisni Senad Alić i Jakub Suljkanović.

Elem, na sjednici Skupštine gungula, jer RTV TK radi živi prenos, a novinarka Devleta Brkić u plavom odijelu svako malo ima dramatičan nastup, isto k’o da se bira Papa, a ne rukovodstvo Skupštine koje je, usput rečeno, isto kao i u prošlom mandatu. Na samoj sjednici smo vidjeli da u TK ima najviše Bošnjaka, što jest, jest, a Srba samo dvojica, Vujović kao glavni baja iz srpskog naroda i Slađan Ilić, koji je u Skupštini zastupnik, haman od srednje škole.

Puno je bilo zanimljivije na hodniku, do sale za sjednice Skupštine. Tu se puno više sazna. Tako smo saznali da će ministar obrazovanja Ahmed Omerović, najvjerovatnije biti ministar i u budućoj Vladi, a što i ne bi. Saznali smo i da je najteži posao na svijetu biti ministar za boračka pitanja i da osim vojnog staža, kao referencu treba imati i diplomu psihologa te da to u BIH, a i i šire, ima samo aktuelni ministar Zoran Blagojević.

Na hodnik, svako malo izlaze i zastupnici, među njima prvi frajer DF-a, Skupštine, a možda i šire Boris Krešić koji na pitanje novinara da li je on novi potpredsjednik Skupštine odgovara nerazgovjetno i nezainteresirano, kao, ko bi drugi, ima li neko bolji? – Nema, ne postoji, a boljeg i ne zaslužujemo.

Nekoliko puta je u isti hodnik izlazio i nezavisni Senad Alić, koji je bio, uz Suljkanovića, glavna zvijezda sjednice, zbog toga što je napustio PDA i prešao matičnom jatu SDA, al’ nije zvanično, nego onako brojčano. Pouzdano znamo, da je nakon napuštanja PDA, na konstataciju nekih kolega mu, da će imati velike pritiske iz PDA jer ih je ostavio na cjedilu, Alić rekao, „Je*i ti njihar“. Tako i jest, ne treba se niko nikome prilagođavati, mandat k’o mandat ili bio u PDA ili u SDA, plata ide na isti račun.

Čest gost hodnika bio je i Muamer Zukić, čovjek koji je zadužen za izjave ispred SDA, nakon dva poziva novinara da da izjavu ispred stranke, koje je odbio jer „ima sad nešto drugo“, treći puta je sam izašao i rekao evo me, nakon čega su novinari kazali da nam ne treba. I to je logično.

A novinara kao u priči, iz Sarajeva došao maksuz Žustra Tahir, koji političku situaciju u ovom kantonu poznaje bolje od nas koji smo ovdje svoji na svome, pita, ispituje, propituje, nadopunjuje ostale. Tu je i njegov snimatelj, kojeg ne zanima puno politika, ali ga zanima na kojoj televiziji koja od kolegica radi, tako i treba.

Na sjednici i Omer Hasanović Omčo, prva violina emisije Mreža, ganja zastupnike k’o da im je bio žirant, a zna sve. Ko će s kim u vlast i kako će ko glasati sazna ranije od samih zastupnika.

Tu je i Dino Durmić, koji se u program javio uživo više puta nego je sjednica imala tačaka, red je izvijestiti javnost.

Izjavu svima nama dao je i Žarko Vujović, koji je rekao da ima bujruma u vlasti i za druge stranke koje žele lične interese staviti iza interesa građana, jer građani valjda treba da su na prvom mjestu, što sigurno jesu svakom od 35 izabranih zastupnika, da se ne lažemo.

(Autor sa skupštinskog hodnika)