• tik tok

Bajram je na pragu: Recept za baklavu koji morate isprobati

Jun 4, 2025

Foto: Printscreen Youtube

Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u doba 15. stoljeća.

Ovdje vam donosimo recept za kraljicu kolača.

Sastojci

  • 500g gotovih kora za baklavu
  • 500g oraha – pola mljevenih, pola sjeckanih (može i manje)
  • 3 kašike krušnih mrvica (prezle)
  • 100ml ulja za premazivanje kora
  • još 125ml ulja i 125g maslaca za zalijevanje baklave
  • Zaljev
  • 800ml vode
  • 800g šećera
  • sok od pola limuna

Način pripreme

Priprema zaljeva

Prvo napraviti zaljev (šerbet ili agdu) kako bi se ohladio kada baklava bude pečena. Kuhati vodu i šećer 10-ak min. Pred kraj dodati sok od pola limuna. Ostaviti da se hladi za vrijeme pravljenja baklave, jer ide vruća baklava – hladan zaljev.

Priprema baklave

Tepsiju veličine 20x30cm premazati uljem. Kore izrezati na veličinu tepsije (u mom slučaju kore prepoloviti). Orahe i prezlo izmješati. Najprije redati u tepsiju 3 kore svaku premazati uljem (s cetkicom). Četvrtu posuti mješavinom oraha i prezle (odprilike 3-4 kašike) petu premazati uljem. Tako redati do kraja, jednu premazati uljem, sljedeću posuti orasima dok se ne potroši sav materijal. Na kraju 3 kore premazati samo uljem kao na početku. Ostaviti sa strane još jednu koru. Baklavu isjeći dijagonalno na rombove. Zagrijati 125ml ulja i 125g maslaca te preliti preko isječene baklave. Na baklavu staviti jednu cijelu koru koju smo ostavili sa strane kako nebi izgorila.

Pečenje baklave

Baklava se peče 50 min. Zagrijati rernu na 200C. Prvih 10 minuta peći na 200C. Smanjiti na 180C pa peći idućih 30 minuta na 180C. Na kraju pečenja ponovo pojačati temperaturu na 200C pa peći još 10 minuta.

Izvaditi iz rerne, skinuti gornju koru (koja je malo izgorila) i preliti hladnim zaljevom. Kada upije zaljev mozete poklopiti drugom tepsijom 10-ak minuta da stoji kako se nebi gornja kora dizala. Ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, pa prebaciti u frižider pokrivenu aluminijskom folijom. Baklava može dugo stajati u frižideru, ali nestat ce u trenu.

(Balans)