• tik tok

Nove predstave i jeftinije karte u Narodnom pozorištu Tuzla

Sep 28, 2022

Narodno pozorište Tuzla bogatim programom kreće u novu pozorišnu sezonu, ali i sa jednom novinom, a to je korigovane cijene karata za predstave, najavljeno je danas.

Pozorišna sezona zvanično počinju u subotu i to sa dvije predstave. U popodnevnom terminu je planirana predstava za djecu “Snjeguljica i čudno ogledalo”, a navečer “Hamlet” u režiji Zlatka Pakovića.

“To je predstava sa kojom smo u protekloj sezoni ostvarili veliki uspjeh te okitili brojnim nagradama i publici to ponovo donosimo, a sve kao uvertiru za prvu premijeru u novoj sezoni 10.oktobra predstava “Pedagodija otpora Branka Ćopića”, autora i redatelja Zlatka Pakovića”- pojašnjava Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla. Ta predstava je specifična jer je to koprodukcijski projekat tuzlanskog pozorišta i Udruženje “Omaha” iz Bihaća koje pokreće pozorišnu scenu u tom gradu. Predstava je žanrovski slična onome što je do sada radio beskompromisni Paković.

“Predstava se bavi nama samima. U njegovoj predstavi o genocidu u Srebrenici koju je radio u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, ima jedan dio u kojem poznati glumac Boris Milivojević pjeva “pokaži svoje rane”. To je zapravo i pozorišna i životna filozofija Zlatka Pakovića da svako treba pričati o anomalijama u vlastitom društvu”- ističe Ćatibušić.

Na repertoaru u narednim mjesecima su i druge predstave, a u toku su probe za predstavu”Djelidba” Skendera Kulenovića koju režira Miralem Zubčević. Radi se i na predstavi “Kao Mačak u čizmama”, adaptaciji bajke Šarl Pero, a u režiji Midhata Kušljugića. Posebna pažnja svakako će biti posvećena Tuzlanskim pozorišnim danima u novembru.

“Vjerujem da ćemo uspjeti sklopiti reprezentativnu reviju i da ćemo sedam do deseta dana, kao i obično, imati najbolje domaće i regionalne predstave u Tuzli. To uvijek predstavlja poslasticu za publiku, ali i priliku za nas da se predstavimo  našim kolegama iz drugih pozorišnih sredina”- kaže direktor.

Uvažavajući aktuelno ekonomsku i socijalnu situaciju u kojem žive građani, Uprava narodnog pozorišta Tuzla je odlučila korigovati cijenu pozorišnih karata za novu sezonu i to će uskoro biti objavljeno.

“U vremenu kada je sve skuplje, kada inflacija prijeti osnovnoj egzistenciji velikog broja ljudi u našoj zemlji, odlučili smo se da idemo u drgom smjeru kako bismo ljudima olakšali. Pozorište ne treba biti nedostižno prosječnom građaninu BiH. Svjesni smo da je potrebno imati određenu vrstu senzibiliteta bez obzira na sve druge okolnosti”-rekao je Ćatibušić, te dodao  da manje cijene karate neće značiti i smanjenje kvaliteta predstava već se želi građanima omogućiti da uživaju u teatru. Osim toga, od ove sezone, ljubitelji pozorišta online putem mogu kupiti karte preko nove web stranice Pozorišta, a na kojoj će biti redovno i objavljivani mjesečni repretorari te sve druge potrebne informacije.

Podsjećamo, u protekloj sezoni na daskama Narodnog pozorišta Tuzla publika je imala priliku pogledati preko stotinu domaćih izvođenja predstava, ali i više od 20 gostujućih. U prošloj sezoni je Pozorište imalo pet premijera i to “Hamlet”, “Kralj Bejtanove”, ” Bahanalije”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” te “Snjeguljica i čudno ogledalo”.

Ansambl tuzlanskih glumaca je učestvovao i na nekoliko domaćih i regionalnih festivalu , odnosno, na Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu, na XIX Međunarodnom festivalu Mostarska liska te na 41. Pozorišnim/ kazališnim igrama u Jajcu. Tuzlanski glumci su se kući vratili sa značajnim nagradama. Tako je Midhat Kušljugić dobio nagradu za najbolju adaptaciju teksta, za tekst “Snjeguljica i čudno ogledalo”. Nagrada publike “Velika liska” za najbolju predstavu u cjelini, te dvije nagrade “Mala liska” glumcima Elviri Aljukići Nerminu Omiću, dodijeljene su na festivalu Mostarska liska za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.

(Nataša Tadić)