• tik tok

Traju radovi na izgradnji kružnog toka na Slatini: Vrijednost projekta oko 1.5 miliona KM

Oct 25, 2024

Foto: Grad Tuzla

Na sjevernoj saobraćajnici u Tuzli na raskrsnici na Slatini u toku je izgradnja kružnog toka koji će značajno unaprijediti saobraćajnu sigurnost i ubrzati protok vozila. Projekat, vrijedan gotovo1.500.000,00 KM, obuhvata i izmještanje komunalne infrastrukture, uključujući vodovodnu mrežu, sistem daljinskog grijanja, PTT komunikacije i druge instalacije.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, i pomoćnik gradonačelnika za komunalne poslove, Miralem Mulać, obišli su lokaciju na kojoj se izvode radovi. „Danas smo posjetili lokaciju na kojoj se izvode radovi na izgradnji kružnog toka kako bismo imali uvid u tok realizacije projekta.  Veoma mi je drago što ćemo uskoro na sjevernoj saobraćajnici imati novi, kvalitetan kružni tok, koji će ubrzati protok vozila i povećati sigurnost svih učesnika u saobraćaju“, kazao je gradonačelnik Lugavić.

Također, gradonačelnik Lugavić je istakao i važnost izmještanja infrastrukture van centralnog dijela kružnog toka: „Prilikom izvođenja radova vodimo računa o tome da svi komunalne sisteme smjestimo izvan sredine raskrsnice, kako bismo u slučaju budućih kvarova izbjegli potrebu za dodatnim iskopima u centru kružnog toka i tako očuvali nesmetan protok saobraćaja.”

„Rok za završetak radova je 120 dana, ali težimo tome da ih završimo i prije predviđenog roka, uz maksimalan kvalitet izvedenih radova, kako bi nakon puštanja u promet građani mogli nesmetano koristiti ovu važnu saobraćajnicu,“kazao je gradonačelnik Lugavić, te istakao i ekološke prednosti izgradnje kružnih tokova: „Stručnjaci ističu da izgradnja kružnih tokova doprinosi ubrzanju saobraćaja, što ne samo da poboljšava protok, već ima i ekološke koristi. Smanjenjem zastoja i sporijeg kretanja vozila dolazi do niže emisije CO2 i drugih štetnih gasova, što doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka i smanjenju zagađenja u našem gradu.“

Nakon završetka radova i puštanja kružnog toka u promet, očekuje se sigurniji i efikasniji saobraćaj na ovoj lokaciji.

(Balans/Grad Tuzla)