• tik tok

U školama TK obilježen Dan krunisanja Tvrtka I Kotromanića

Oct 25, 2024

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović prisustvovao je svečanostima u Osnovnoj školi „Lukavac Grad“ u Lukavcu i Mješovitoj srednjoj građevinsko-geodetskoj školi u Tuzli, organizovanim povodom Dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i Dana sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

Na početku programa koji su pripremili učenici i nastavnici OŠ „Lukavac Grad“ ministar Omerović je naglasio da će danas u svim osnovnim i srednjim školama na području TK biti obilježeni ovi značajni datumi.

„Mi ovaj dan koristimo kao Dan sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu. Kroz različite manifestacije i na interaktivan način naši učenici uče o srednjovjekovnoj Bosni koja je osnova za savremenu bosansko hercegovačku državnost i uče da budu ponosni na svoju domovinu koja ima hiljadugodišnju državnost“, kazao je ministar Omerović.

Prema riječima direktorice OŠ „Lukavac Grad“ Lejle Kovačević, danas  obilježavamo i slavimo historiju Bosne i Hercegovine a u pripremi programa učestvovali su svi učenici škole na svoj način i prema vlastitim afinitetima.

 „Drago mi je da imamo čast i zadovoljstvo da to sve objedinimo u jednu završnu manifestaciju i da pokažemo da se u ovoj školi zbilja radi i vrjednuje pogotovo ljubav prema domovini, i ono što je najvažnije, trud i zalaganje.“

Svečanosti kojima se institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu imaju težnju da postanu tradicija jer je riječ o prvom bosanskom kralju. Njegova vladavina od 1377. do 1391. godine bila je obilježena kao period političke stabilnosti Bosne te kulturnog i duhovnog napretka. Pod vladavinom Tvrtka I Kotromanića Bosna je postala važan politički  element u jugoistočnoj Europi, uz razvoj gradova, trgovine i rudarstva.

(Balans/Vlada TK)