• tik tok

MUP TK apeluje na vozače: Od 1. novembra obavezna zimska oprema

Oct 24, 2024

Foto: MUP TK

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas je obavijestila vozače da od 1. novembra na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimske opreme koja traje do 1. aprila 2025. godine, bez obzira na vremenske uslove.

Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S ili M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S ili M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno, druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili pneumatike za ljetnu upotrebu sa najmanjom dubinom profila 4 mm i lance za snijeg, odnosno. druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

“Ovim putem, apelujemo na sve vozače da posjeduju i koriste zimsku opremu u periodu propisanom važećim propisima, te na taj način doprinesu kako ličnoj tako i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, kao i da: brzinu kretanja motornog vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza, drže odgovarajuće odstojanje prilikom kretanja u koloni i obrate posebnu pažnju na kretanje pojedinih kategorija učesnika u saobraćaju kao što su pješaci (djeca, starije osobe i dr.)”- rečeno je iz Uprave policije.

Policijski službenici, u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, provodit će preventivne i represivne akivnosti na području Tuzlanskog kantona kada je u pitanju poštivanje Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima i obavezno posjedovanje zimske opreme, a sve u cilju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, saopšteno je.

(Balans/MUP TK)