• tik tok

Danas lokalni izbori u poplavljenim mjestima

Oct 20, 2024

Foto: Balans

U opštinama Fojnici, Kiseljaku, Kreševu i Konjicu, koje su nedavno pogođene poplavama, danas će biti održani odgođeni lokalni izbori. Glasanje će biti organizovano na 118 biračkih mjesta, uključujući i 16 mobilnih timova, dok pravo glasa ima 54.379 registrovanih birača.

Za one građane kojima su tokom poplava uništeni lični dokumenti, Centralna izborna komisija BiH je omogućila glasanje uz predočenje posebnog obrasca lične iskaznice, koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Također, usvojene su mjere dodatne zaštite glasačkih listića, koje podrazumijevaju korištenje dodatnog pečata s oznakom “odgođeni izbori”.

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmid, uputio je poruku građanima pogođenih opština, pozivajući ih da iskoriste svoje biračko pravo i time doprinesu oblikovanju budućnosti svoje zajednice.

On je izrazio solidarnost sa porodicama stradalih u poplavama i klizištima, naglasivši da žrtve nikada neće biti zaboravljene. U svom obraćanju, pohvalio je postupanje Centralne izborne komisije BiH, koja je omogućila održavanje izbora u ovim teškim vremenima, naglašavajući važnost izbora kao ključnog demokratskog procesa.

(Balans/N1)