• tik tok

U Tuzli održana manifestacija Girl’s Day: Promocija učešća žena u nauci, tehnologiji i inženjerstvu

Oct 17, 2024

Foto: Grad Tuzla

U Tuzli je danas održana manifestacija „Girl’s Day“. Događaj je organizovala Fondacija za inovacije, tehnologiju i transfer znanja u saradnji sa DKR Centrom za robotiku Tuzla.

Gradonačelniku Zijadu Lugaviću je uručena zahvalnica za izuzetan doprinos Grada Tuzle ovoj manifestaciji. Zahvalivši se, gradonačelnik Lugavić izrazivši zadovoljstvo organizacijom „Girl’s Day“, naglasio je: „Važno je napomenuti da je Grad Tuzla usvojio Gender akcioni plan i da aktivno provodimo aktivnosti definisane tim planom. Ponosni smo što u 11 od 13 službi Gradske uprave kao pomoćnice šefova rade moje koleginice, koje svojim radom ostvaruju izvanredne rezultate. Ovo potvrđuje našu posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Danas sam želio podijeliti tu poruku s djecom koja su posjetila manifestaciju, jer zajedno, kroz sinergiju, gradimo prosperitetniju i kvalitetniju budućnost.“

„Girl’s Day“ promoviše učešće djevojaka i žena u nauci, tehnologiji i inženjerstvu, pružajući podršku učenicama i studenticama osnovnih, srednjih i tehničkih škola te fakulteta da ustraju u svojim ambicijama, bez obzira na društvene prepreke. Cilj manifestacije je osnažiti buduće generacije naučnica i inženjerki i motivisati ih za razvoj karijera u STEM oblastima.

Grad Tuzla je podržao manifestaciju i nastavit će realizovati konkretne aktivnosti podrške nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava svih i rodnom ravnopravnošću, kao i dalju podršku razvoju ženskog poduzetništva. Takođe, radit će na zapošljavanju žena iz marginalizovanih grupa i razmjeni iskustava, ideja i znanja koja posjeduju.

(Balans/Grad Tuzla)