• tik tok

Obilježen Međunarodni dan žena sa sela u Živinicama

Oct 15, 2024

Foto: Balans

Sekcija “Žene za tradiciju” iz Mjesne zajednice Šerići organizirala je niz sadržaja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sa sela, kako bi se ukazalo na izazove i probleme s kojima se suočavaju žene na selu. Glavni događaj održan je večeras u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Živinice.

Program je obuhvatao panel diskusije na kojima su učesnice govorile o svojim iskustvima i problemima koje žene sa sela svakodnevno susreću, poput nedostatka priznanja za njihov rad u domaćinstvu i poljoprivredi. Kroz ovu manifestaciju, žene iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine predstavile su proizvode koje same izrađuju, od poljoprivrednih proizvoda do ručnih radova, te su svojim pričama inspirisale prisutne da se uključe u zajednicu i aktivnije učestvuju u društvenom životu.

Kulturno-umjetnički program obogatile su folklorne izvedbe sekcije “Modrački mornari”, uz degustaciju tradicionalnih jela i druženje.
Ovaj događaj pokazao je kako žene na selu mogu biti osnažene da preuzmu vodeće uloge u svojim zajednicama, a učesnice su poslale snažnu poruku o potrebi većeg priznavanja njihovog rada i doprinosa društvu.

(Balans)