• tik tok

Veliki događaj za pravoslavne vjernike u Tuzli: U nedjelju osvećenje ikona Sabornog hrama u Tuzli

Oct 11, 2024

Foto: Saborni hram

U Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli 13. oktobra biće osvećene freske/ikone kojima je prvi put, u svojoj dugoj istoriji, ukrašen Saborni hram u Tuzli. Osvećenje ikona  će predvoditi mitropolit Fotije, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Ovaj biser pravoslavlja i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine je u junu 2022. godine obilježio je 140 godina postojanja, a tom prilikom veliki jubilej su, sa sveštenstvom, obilježili brojni vjernici, kao i predstavnici i pripadnici svih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, slaveći zajedništvo. Saborno će se vjernici okupiti i ove nedjelje, 13. oktobra, na liturgiji i osvećenju ikona, kako bi pružili podršku sveštenstvu i svim Tuzlacima koji su dali svoj doprinos,  da jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Bosni i Hercegovini zasija punim sjajem.

Ovaj veliki događaj za pravoslavnu zajednicu u Tuzli pomogli su zajednički svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona, Vlada Republike Srbije, predsjednik Republike Srpske, te brojne lokalne samouprave, privredni subjekti i pojedinci.

2022. godine ovaj hram, njegovo sveštenstvo i vjerni narod posjetio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije. Za vjernike ovog kraja ta posjeta ima veliki značaj i upisana je zlatnim slovima u istoriju samog hrama. Njegova svetost patrijarh Porfirije istakao je da opstojnost ovog hrama tokom više od 140 godina ima veliku važnost i duhovnu vrijednost.

Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli odolijevao je tokom decenija  svog postojana i ratnim i prirodnim nedaćama. I danas ga pohode brojni vjernici, ne samo iz Tuzle, već sa prostora cijele Eparhije, ali i brojni turisti svih vjeroispovijesti, šireći i dalje poruku mira i ljubavi, te međusobnog suživota i poštovanja naroda svih provinijencija, po čemu je Tuzla prepoznatljiva vijekovima.

U Tuzli se u nedjelju 13. oktobra očekuje veliki broj vjernika iz svih dijelova Eparhije zvorničko – tuzlanske. Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9 sati. Za one vjernike koji nisu u mogućnosti da dođu sopstvenim prevozom, organizovan je besplatan autobuski prevoz iz Bijeljine, Dervente, Zvornika, Lopara, Petrova, Osmaka, a sve informacije o prevozu vjernici mogu dobiiti u svojim lokalnim hramovima od sveštenika.

Iz Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice pozivaju i sve stanovnike Tuzlanskog kantona, svih vjera i nacija da zajedno sa vjernim narodom i sveštenstvom proslave ovaj veliki dan za tuzlanski Hram i njegove vjernike.

(B.P)