• tik tok

Regionalni RuralFoto izbor: Tuzlak Ivan Mandić osvojio nagradu publike

Oct 7, 2024

Foto: Agroklub

Na konferenciji AgroRocks u petak u Osijeku, dodijeljene su nagrade “RuralFoto”, a dvije su otišle u BiH. jednu od njih osvojio je Tuzlak Ivan Mandić.

Cijeli region učestvovao je u odabiru najboljih fotografija u četiri kategorije, odnosno,  proizvodnjaseloživotinje priroda, te one koju je izabrala publika.

U Bosnu i Hercegovinu, kao i lani i ove godine su stigle dvije nagrade. Pobjednici iz naše zemlje osvojili su najviše glasova u kategorijama #životinje i izbor publike.

Ivan Mandić iz Lipnice kod Tuzle, fotografijom koju je nominirao u kategoriji selo, glasovima publike osvojio vikend odmor u Baranji za dvije osobe. Po nagradu je stigao na svoj 28. rođendan, bolji poklon, kako kaže, nije mogao dobiti.

“Mnogo mi znači što mi se dodjeljuje na današnji dan, rođendan. Moji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, imamo krave, i fotografija je nastala na osnovu toga. Na njoj je moj mlađi brat Ante koji radi sa mnom”, priča nam Ivan.

Ovaj mladić je samostalni fotograf, a aktivno radi u Udruženju za zaštitu životinja. Upravo su životinje u početku bile njegovi motivi, poslije priroda, a sada se bavi uglavnom sportskom fotografijom, No, voli da istražuje, a iskreno kaže kako nije očekivao da će prizorom koji je fotkao na svom imanju osvojiti publiku.

“Dvoumio sam se hoću li se prijaviti, ali me djevojka nagovorila “možeš ti to”, a moram priznati da je brat Ante koji je na fotki očekivao glavnu nagradu, pa je odmah rekao – ako pobijedimo, polovimo je”, dodaje pobjednik po izboru publike.

Drugi put je nagradu u BiH donijela Milena Erceg. Poljoprivrednica i fotografkinja zabilježila je trenutak u svojoj štali u naselju Brestovčina, u Gradiški. Fotografija na kojoj maleno tele uz budno oko svoje majke upoznaje djevojčicu Danicu i svijet oko sebe odnijela je pobjedu u kategoriji životinje.

Više o ovom konkursu i dobitnicima pisao je Agroklub.

(Balans)