• tik tok

(VIDEO) Hiljade građana Tuzle na protestu podrške onkološkim pacijentima

Oct 5, 2024

Foto: Balans

Na Trgu slobode u Tuzli, danas se okupilo nekoliko hiljada građana Tuzlanskog kantona, na protestu organizovanom zbog višemjesečne agonije onkoloških pacijenata i nemogućnosti kupovine linearnog akceleratora. Organizator protesta je tuzlsnaksi influenser Mirza Mutafagić.

Zumreta Arnaut je onkološki pacijent, koji čeka transplataciju koštane srži. Njeno liječenje traje već dvije i po godine.

„Ja se osjećam tužno. Tu sams a svojom porodicom. Jad i čemer je to da taj aparat nije nabavljen još uvijek. Ali ja vjerujem u bolje, biće bolje. Mi na UKC Tuzla imamo sjajne ljekare i medicinsko osoblje koje je nama uvijek na usluzi“, istakla je Zumreta.

Zet Izudina Salihovića je preminuo od karcinoma prije dvadesetak dana.

„Moj zet je preminuo, on nije imao priliku za liječenje u Tuzli. Taj aparat se na žalost nije nabavio. Ja smatram da se sve to radi sa nekim razlogom. Tender se obara, a narod ispašta. To je naša realnost“, kaže Salihović.

Na protest je došla i Jasna Zečević, tu je, jkaže, da podrži sve onkološke pacijente, a posebno svoju prijateljicu koja se liječi od ove opake bolesti.

„Ja sam ovdje da podržim, prvo, svoju prijateljicu Slavicu Jakubec, onda i sve ostale koji su oboljeli. Mi tražimo odgovore, a vjerujte ne znam ni ja od koga da očekujem odgovor.Ovakvi skupovi nas podsjećaju na to koliko smo mi nemoćni“, kazala je Jasana Zečević.

UKC Tuzla nema aparat za zračenje već duže od godinu i po. Iz UKC Tuzla su nedavno saopštili da će aparat biti kupljen od firme Inel-med, jer je žalba druge firme neosnovana.

(Balans)