• tik tok

Sjajne podvodne fotografije jezera Kop Šićki Brod

Sep 10, 2022

Na jezeru Kop Šićki Brod kod Tuzle je održan Međunarodni kup u podvodnoj fotografiji na kojem su učestvovali podvodni fotografi iz naše zemlje i regije.

U BiH ima između 20 i 30 podvodnih fotografa, a među njima i mlađe populacije pa i žena. Kanita Husović je nekoliko godina članica Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac

„Prvo malo adrenalin, pa malo strah da li ću napraviti dobru fotografiju, ali kasnije se opustim u vodi. Volim vodu i oduvijek volim plivati i roniti“ -kaže Kanita Husivć.

 Osim prakse, neophodna je i posebna oprema koja je skupa i sepcifična, a koriste se Kompakt i DSLR aparati.

„Ovo sa velikim kućištem su DSLR aparati, profesionalni aparati sa promjenjivim objektivima. Zato je toliko glomazan, samo kućište, a tijelo aparata nije baš toliko. Ovo su Kompakt aparati, kućišta su manja, sama tijela su manja, nema promjenjivih objektiva. Znači, jedan objektiv i mnogo je lakše upravljati njima nego DSLR“ – kaže Jovan Petrovski, iz Ronilačkog kluba “ Roniti se mora“ Bela Crkva, Srbija.

Sve ove aparate, ronilačku opremu ali i fotografske vještine, pokazali su članovi iz 12 ronilačkih klubova iz BiH, Srbije i Hrvatske koji su se takmičili u tri kategorije, odnosno, riba, ambijent i makrofotografija.

„Nije jednostavno posebno kada ima više takmičara, zamuti se voda, riba bježi. Potrebne su baš dobre vještine da bi se postigla kvalitetna fotografija“ – istakao je Semir Solaković, član žirija.

A potencijala za dobru podvodnu fotografiju ima jer je Jezero Kop Šićki Brod jedno je od najčistijih, bogato biljnim i životinjskim svijetom, najčešće štukom.

„Tu je dosta i stine ribe koja se često fotografiše, a posebno je interesantno da u jezeru obitavaju slatkovodne meduze koje su posebno interesantne za makrofotografiju i to je nešto specifično i većina naših sugrađana ne zna za to i iznenadi se kada čuje da su u jezeru“ – kazao je Bilal Šarić, iz Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac

Brojne rijeke i jezera u BiH daju mogućnost podvodnim fototografima da istražuju život pod vodom koji je često očaravajući te ga zabilježe i pokažu onima koji ne rone. I zaista, imaju šta pokazati.

(Balans)