• tik tok

Počinje nova pozorišna sezona u Tuzli: U subotu premijera predstave Tango

Oct 1, 2024

Foto: Balans

Novu pozorišnu sezonu, Narodno pozorište Tuzla otvara premijerom predstave “Tango” autora Slawomira Mrožeka i u režiji Radoslava Milenkovića.

Drama “Tango” je prvi put objavljena u književnom časopisu “Dijalog” 1964. godine. 

Predstava  prikazuje svakodnevicu jedne obično-neobične porodice, ogrezle u svakovrsnim porocima, od izvanbračnih izleta do pokera. U njihovim životima red više ne postoji, smisao se negdje zagubio, a nada u boljitak živi samo ironično.

Scenografiju za predstavu potpisuje Vladislava Vanja Cunnington, muziku Denis Hadžić, kostimografiju Vesna Teodosić.

U predstavi igraju Nermin Omić, Elvira Aljukić, Remira Osmanović, Adnan Omerović, Milenko Iliktarević, Irma Zukić i Elvis Jahić.

“Tango je jedan skup uzaludnih likova, ljudi, onog što se nama dešava svaki dan. Ima jedna koincidencija. Petog oktobra je premijera, a dan poslije su izbori. Onaj ko bude gledao “Tango”, 6. oktobra možda neće izaći na izbore jer su svi isti. Samo nam se smješe sa plakata, obećavaju i lažu”- kaže Nermin Omić, glumac. On tumači lik, kako kaže, propalog vizionara, umjetnika.

“Moj lik je uzaludni ljubavni trud Shakesperaov, što bi rekli. Lik koji je onakav kakvi smo svi danas. Prazni kao ljušture i čekamo i čekamo. Čekajući Godoa kojeg nikako da dočekamo”- mišljenja je ovaj tuzlanski glumac.

U drami koja se dešava 1965. godine, glavni junak ima 25 godina, rođen je u Drugom svjetskom ratu, a njegov današnji vršnjak, svijet je ugledao u vrijeme ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka. Mrožek govori o krizi u kojoj mladi čovek ne može da uspostavi red, pa postaje nasilan i fašista.

“Za ovaj tekst sam se odlučio jer govori o našoj stvarnosti, savremen je, govori o tome kako su prostaci, siledžije, ubice, pobijedile i oni su sada na vlasti i oni odlučuju o našim životima”- kazao je režiser Radoslav Milenković. Milenković prvi put sarađuje sa tuzlanskim pozorištem.

“Bilo je veliko zadovoljstvo, zaista. Prvi put sam radio sa ovim ansamblom i saradnicima iz pozorišta. To je uvijek neko putovanje, putujete, a ne znate s kim. Ali budući da nas sve vezuje ljubav prema porotištu i umjetnosti, veliki pisci i velike teme, uvijek se to dobro završi. Nadam se da će publika uživati dio koliko smo mi uživali radeći ovaj divni Morežkov komad”- naglasio je Milenković. Predstava je rađena u protekla dva mjeseca i njenom premijerom započinje nova pozoriišna sezona u Tuzli.

“Jedna od novina je da revija “Tuzlanski pozorišni dani” doživljava značajnu transformaciju i prerasta u pravi pozorišni festival. Prošle godine smo utemeljili nagradu “Radosav Zoranović”. Stručni žiri i publika će imati priliku nagraditi najbolje predstave u takmičarkom dijelu. Bit će profesionalna pozorišta iz BiH, a prijatelji iz regije će učestvovati u revijalnom dijelu”- izjavio je Mirza Ćatibušić, direktor tuzlanskog pozorišta te dodao da je već sada planirano sedam predstava za takmičarski dio.

(Nataša Tadić)