• tik tok

Halilagić o predstojećim izborima u Lukavcu: Fahrudin Skopljak je budući gradonačelnik, a za Vijeće očekujemo izuzetno dobar rezultat

Sep 12, 2024

Foto: Balans

Stranka demokratske akcije (SDA) Lukavac, ovu predizbornu kampanju otvorila je na posebno inovativan i drugačiji način u odnosu na sve druge stranke i sve druge gradove. Nova mlada lica čine okosnicu stranke u Lukavcu što im ulijeva vjeru u dobar rezultat, kako za Gradsko vijeće, tako i za poziciju gradonačelnika gdje je kandidat Fahrudin Skopljak. O kampanji, predstojećim izborima, mogućnostima stranke, za Balans je govorio predsjednik Gradske organizacije SDA Lukavac i nosilac liste SDA za Gradako vijeće Lukavac, Irfan Halilagić.

Balans: Otvorili ste kampanju u Lukavcu na drugačiji način od svih stranaka, kakav je odgovor građana na sve što SDA radi u Lukavcu?

Irfan Halilagić:  Prije svega, kampanju smo otvorili na jedan poseban način u duhu samih promjena koje su se desile unutar Stranke demokratske akcije unazad nekoliko godina, jednog kadrovskog zaokreta, podmlađivanja naše strukture. Ponudili smo i pokazali jedno sasvim drugo lice. To otvaranje je bilo na jednom posebnom nivou onako prilično moderno. Odgovor građana smo vidjeli po tome kakav je odziv bio. Mi smo prezadovoljni feedbackom građana kada je u pitanju ponuđena lista kandidata. Reakcija na našeg kandidata za gradonačenika je odlična i zaista smatramo evo, nakon prvih dana otvaranja kampanije, da smo uzeli ulogu favorita na ovim izborima.

Balans: Šta je fokus kampanje SDA u Lukavcu?

Irfan Halilagić: Pa generalno pitanje vodosnabdijevanja je najosjetljivije pitanje. Nakon 12 godina mandata Dževada Mujkića i te neke komunalne infrastrukture koja se ogledala kroz evo 230 kilometara lokalnog puta, desetine kilometara rasvjete, trebalo je da uslijedi osam godina u kojim bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja. Međutim, evo za mandat aktuelnog gradonačenika, očigledno da do toga nije došlo i ovo ljeto je zapravo pokazalo koliko se zapustio taj segment vodosnabdijevanja, ne samo u gradu, nego i u većem broju okolnih, prigradskih naselja. Nulti prioritet naše kampanje i nulti prioritet budućeg gradonačelnika Fahrudina Skopljaka u narednih četiri godine će biti upravo rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, kako za grad, tako i za druge, prigradske, mjesne zajednice. 


Balans: Lukavac ima četiri kandidata za gradonačelnika. Kakva su Vaša očekivanja za predstojeće izbore kada je u pitanju kandidat Fahrudin Skopljak?

Irfan Halilagić: Pa naš je stav da za ovih osam godina, odnosno, dva mandata koja su protekla, nije urađeno ono što je obećano. Nisu ispunjena ključna obećanja na krilima kojih je i gradonačenik došao prije osam godina. Niti je Lukavac prodisao, niti je ispunjeno to veliko obećanje rješavanja pitanja vode. Rješavanje jezera Modrac je pitanje o kojem se moglo, rekao bih, slatko obećavati, da će biti riješeno, i to nije urađeno. Mi sada imamo jednu vrstu zasićenja građana naspram aktuelnog gradonačelnika i gradske administracije. Lukavac bi treba funkcionisati na način kako funkcioniše Vlada TK, reći ću tako, od vremena kako sam ja imenovan za premijera. Znači, zadate sebi mjere koje su vidljive i rješavate ih jednu po jednu. Ja vjerujem da će Fahrudin Skopljak nakon što pobijedi u Lukavcu, upravo raditi na taj način. Jer, ako SDA zna voditi kanton od skoro pola miliona stanovnika, znat će i grad Lukavac koji je grad mog rođenja i grad u kojem živim i ja sa pozicije premijera koju obavljam, imam poseban odnos prema ovom gradu. 

Balans: Kakve su procjene, koliko može SDA-ova lista za Gradsko vijeće u Lukavcu? 

Irfan Halilagić: Pa vidite, mi smo zaista ponudili jednu mladu, energičnu i odlučnu listu za Gradsko vijeće i to je zaista na pravi način prepoznato od građana. Evo te prve reakcije ovih nekoliko dana kampanje su meni na neki način postrek i zadovoljstvo da su građani prepoznali nova lica, lijepa, mlada, hrabre ljude koji žele da kroz svoj angažman unutar najveće stranke u BiH mijenjaju i svoju okolinu i društvo, a naravno i grad Lukavaca tamo gdje oni žive da stvari pomiču naprijed. Mislim da ćemo i kao stranka  ostvariti izuzetan rezultat na predstojećim Lokalnim izborima. Da sublimiram, očekujem pobjedu našeg Fahre Skopljaka i odličan rezultat naših kandidata za Gradsko vijeće. 

(Balans)