• tik tok

(FOTO) Vatra guta Konjuh: Velika akcija gašenja požara, uključen i helikopter

Aug 26, 2024

Foto: Balans

Požari na planini Konjuh izazivaju sve veće probleme, a vatru pokušava ugasiti i helikopter Oružanih snaga BiH. Stambeni objekti za sada nisu ugroženi.

Kako su kazali iz Kantonalne uprave civilne zaštite, požar na planini Konjuh je, osim deponije smeća Stanovi koja se trenutno samo dimi,  na tri lokaliteta. Jedno požarište je kod hotela „Muška Voda“ gdje gori borova šuma površine oko 60 hektara, drugi lokalitet je, također, oko “Muške vode” na površini od oko sedam hektara te požarište na lokaciji kod rudnika magnezita gdje je vatra lokalizovana i pod kontrolom. Sinoć je bager pravio bezbjednosni pojas oko odmarališta “Muška voda” kako požar, koji je vrlo jakog intenziteta, ne bi ugrozio taj i druge pomoćne objekte.

Zahtjev za angažovanje helikoptera Oružani snaga BiH  je odobreno i helikopter je izvršio izviđanje te počeo gasiti požar.

“Od jutros imamo podršku OS BiH sa helikopterom. Pravimo alternativni vodozahvat da helikopter bude što efikasniji”- rekao je Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja. Na gašenju požara sinoć je lakše povrijeđen komandir kladanjskih vatrogasacaRefik Gogić koji je potražio ljekarsku pomoć.

Danas se intenzivno radi na lokalizovanju i gašenju požara. Oko 200 ljudi je angažovano od strane zaposlenika Javnog preduzeća “Šume Tuzlanskog kantona”, ali tu su i stanovnici koji pokušavaju pomoći. Očekuje se ponovo pomoć vatrogasaca iz Tuzlanskog kantona

(Balans)