• tik tok

Deset dana požara u Kladnju: Zasipanjem površine koja gori, smanjeno širenje dima

Aug 10, 2024

Foto: Balans

Požar na deponiji smeća u Kladnju je još uvijek aktivan, a stanovništvo se upozorava na moguće trovanje dimom, saopštila je Kantonalna uprava civilne zaštite TK.

Tokom jučerašnjeg dana, osim mehanizacije, angažovana je i firma „Cestotehnik “ koja je dovlačila posipni materijal te se kombinovanom metodom zasipanjem i natapanjem po gorivoj površini deponije, dobio pomak u gašenju požara, odnosno, smanjenje dima koji se širi iz deponije.

Plan je da se iste radnje nastave danas i sutra. U gašenju su učestvovale jedinice DVD Kladanj i OS CZ Kladanj sa cisternom. Zbog dima koji se i dalje širi građanima je izdato saopštenje da se ne zadržavaju u blizini deponije radi mogućeg trovanja otrovnim dimom.

Podsjećamo, požar na deponiji smeća “Stanovi” izbio je 1. avgusta. Vatrogasci iz cijelog kantona danima pokušavaju ugasiti požar.

“Ovo je sada prevazišlo naše mogućnosti, ova pojava se proširila se na područje cijele općine. I u mjesnim zajednicama koje su udaljene i po 10 km već se osjete neugodni mirisi sa ove deponije”- kazao je Senad šarić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu.

Posebno je teška situacija za 1.300 stanovnika Mjesne zajednice Starić na čijem se području nalazi deponija koja gori i dim koji ugrožava njihovo zdravlje.

“Postoji opasnost od eksplozije metana, gasa koji se stvara na deponiji više od 30 godina. Zbog deponijskih plinova. Bio je zahtjev ministarstvu za angažovanje helikoptera, bili su, obišli su teren, ali postoji strah od eksplozija i zato je zahtjev odbijen”- ispričao je medijima Samir Salihović, predsjednik Mjesne zajednice Starić. Zbog opasnosti od eksplozije metana, požar se gasi kombinovano, odnosno, prekrivanjem zemljom.

(Balans)