• tik tok

Treći dan gori deponija smeća u Kladnju: Odbijen zahtjev za angažovanjem helikoptera

Aug 3, 2024

Foto: Radio Kladanj

Na području Kladnja već treći dan gori deponija Stanovi koju vatrogasci pokušavaju ugasiti.

Požar je aktivan od četvrtka i sa dodatnih pet vatrogasnih jedinica pokušava se ugasiti. Međutim, uz svu mehanizaciju i ljudske kapacitete, to nije bilo moguće učiniti.
Kako je rečeno na hitnioj sjednici Službe civilne zaštite, čine se napori da se sa više hiljada kubika zemlje i posipnog materijala sa kamenoloma Hrastić, požar ugasi.

Općina Kladanj je uputila zahtjev Kantonalnom Štabu CZ i Oružanim snagama BiH da se pruži pomoć u angažovanju helikopterau gašenju požara te je jutros radno izvršeno izviđanje i donijeta odluka da se, usljed opasnosti od eksplozije metana na lokalitetu Stanovi, odbije zahtjev za angažovanjem helikoptera.
Načelnik Općine Kladanj Jusuf Čavkunovići načelnik Štaba su poduzeli aktivnosti i osigurali da se pored lokalnih kapaciteta angažuje više od 10 vatrogasnih vozila sa područja općina Tuzlanskog kantona koji ćese uključiti od popodnevnih sati u gašenje požara.
Od danas se obustavlja posipanje zemljom i posipnim materijalom te se svi kapaciteti usmjeravaju nagašenje vodom koja će se dopremati sa vještačke akumulacije vode Brana.

(Balans)