• tik tok

Status UKC-a i dalje neriješen: Ko će sprovesti odluku Ustavnog suda FBiH?

Jul 30, 2024

Foto: Balans

Već treći mjesec prolazi od Odluke Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa rješavanjem spora između Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona o privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla. Presudom je, između ostalog, donesena odluka da se osnivači UKC-a moraju upisati u sudski registar i da za to imaju rok od šest mjeseci.

To još nije urađeno te je danas Šekib Umihanić, direktor UKC-a Tuzla i poslanik SDA u Skupštini TK, uputio inicijativu da se riješi uređenje odnosa između FBiH i TK.

 “Trebamo ići u korist kantona bez obzira koja je vladajuća stranka na vlasti. Ovo je kantonalnu ustanova za koju se njaviše izdvaja od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, sakupljaju se razni prihodi, itd. Shodno učešću, Federacija će svakako imati svoje predstavnike”- objasnio je Umihanić.

Upravni odbor trebaju činiti dva člana koja imenuje TK, dva Federacija i tri iz reda uposlenika UKC-a. Skupština Tuzlanskog kantona očekuje da se ovaj problem riješi što prije.

“Za provođenje odluka Ustavnog suda je zadužen premijer FBiH. Očekujemo da dva premijera sjednu, naprave protokol, kako bismo ovu stvar riješili, kako bi se napravio ugovor u kojem će se, pored Skupštine TK koja je jedini osnivač, upisati i Parlament FBiH”- kazao je Žarko Vujović, predsjedavajući Skupštine TK.

Dana su za Umihanićevu inicijativu poslanici jednoglasno usvojili. Federalna vlada ima volju da ovo riješi, smatraju iz opozicije.

“Vlada FBiH je ispoštovala i drugu i treću tranšu bez obzira što nisu imenovani. Zašto? Da bi sačuvala opstojnost UKC-a. To pokazuje namjeru Vlade FBiH da brine o UKC-u bez obzira šta radila Skupština TK i top pokazuje da bismo imali dobrog partnera da riješimo probleme UKC-a”- izjavio je Dževad Hadžić, predsjednika  Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Sa druge strane, pomaka ima, tvrdi kantonalni premijer Irfan Halilagić. Po njegovim riječima, kantonalno i federalno ministarstvo zdravstva imaju komunikaciju te je jedna forma prijedloga implementacije presude došla na adresu Vlade TK.  

“Stupili smo, istina neslužbeno u telefonski kontakt sa premijerom Nikšićem i očekujemo da u narednih nekoliko dana napravimo taj prvi sastanak gdje ćemo ići u pravcu da dvije radne grupe pretresu sve potrebne materijale”-naglasio je Halilagić.

Jedan od gorućih problema jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u državi je što još nije nabavljen aparat za radioterapiju. Novi tender je u toku, a ponude se otvaraju 21. avgusta.

(Nataša Tadić)