• tik tok

Ustavni sud FBiH odlučio: Osnivači UKC-a moraju se upisati u sudski registar do kraja godine

May 30, 2024

Foto: Balans

Ustavni sud Federacije BiH danas je odluku po apelaciji federalnog premijera Nermina Nikšića, a koja se odnosi na privremeno imenovanje upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli te dao rok od šest mjeseci da se osnivači UKC-a Tuzla, upišu u sudski registar.

Podsjećamo, federalni premijer Nermin Nikšić prošle godine je uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH na odluke Skupštine TK koje se odnose na izmjenu upravljačkih prava u UKC-u Tuzla.

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, donesen je Statut u kojem se federalna i kantonalna vlada navode kao osnivači UKC-a Tuzla. Međusobna prava, obaveze i odgovornosti, trebale su biti definisane ugovorom koji nikada nije potpisan. No, Ustavni sud je naložio da se to mora riješiti do kraja godine.

“U suprotnom, ukoliko ne postupe po ovom nalogu u zadanom roku, odnosno ne izvrše svoju ustavno-zakonsku obavezu, sva akta donesena od organa vlasti navedenih u tom stavu presude, u odnosu na ovu zdravstvenu ustanovu predstaju da se primjenjuju kako je definisano u stavu tri izreke presude”- stoji u presudi.

Imajući u vidu značaj ovog pitanja, Ustavni sud FBiH upozorava da bi u slučaju neizvršenja presude, odgovornost za nemogućnost daljeg funkcionisanja ovog nivoa zdravstvene zaštite u TK proizvela nesagledive štetne posljedice po građane, i njihva prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ostanove.

U tom slučaju, kako je zaključeno u presudi, u cijelosti je odgovornost na organima i institucijama vlasti FBiH i TK, čija je ovo ustavna i zakonska obaveza.

(Balans)