• tik tok

(VIDEO) Smajl Imamović jedan od 181

Aug 25, 2022

Dvadeset šestog augusta 1990. u rudniku Dobrnja-Jug u Dobrnji kod Tuzle, nakon eksplozije ugljene prašine, poginulo je 180 rudara. Samo je jedan čovjek uspio preživjeti. On je Smajl Imamović.

Ovaj čovjek, simbol rudarske nesreće, za portal Balans pričao je o traumi i životu 32 godine nakon nesreće.

„Ovaj datum je moj drugi rođendan, ja ga tako obilježavam. Mada sam ja svake godine u ovom periodu neraspoložen i depresivan, ipak, to smatram svojim drugim rođenjem“ – priča Smajl.

U nesreći u Dobrnji Smajl je izgubio prijatelje, rođake, poznanike.

„Svakog od tih 180 ljudi sam znao. Svi smo ulazili zajedno u jamu. Sad samo viđam sinove od pojedinih kolega koji su tada nastradali. Eto, što ti je život“ – kroz stisnuto grlo priča Imamović.

Same nesreće se slabo sjeća. Kaže da se sve desilo u jednoj sekundi, te ga je spasila klinička smrt. Kad se nakon nekoliko dana probudio u bolnici, vidio je porodicu.

„Nakon par dana, došao sam svijesti u bolnici. Pored mene moja supruga, otac, rođaci. Pitam za svoja dva rođaka, dva brata, koji su,također, izgubili život, gdje su oni i da mi podignu platu. Rekli su mi da će doći, ali oni se nisu nikada vratili. Dvije godine nakon nesreće sam bio na bolovanju jer mi je tijelo izgorjelo. Muke su bile velike“ – kaže on.

Smajl će naredne godine u penziju, nakon 40 godina rada u Rudnicima “Kreka”.

„Eto, da sam dočekao i tu penziju, ako Bog da. Prošao sam svašta, život mi je težak bio. Jedino svijetlo u svemu su moja dva sina i supruga. Oni su moje svjetlo na kraju tunela“ – ističe za kraj Smajl Imamović.

Detalje pogledajte u video prilogu:

(Balans)