• tik tok

(VIDEO) Šest decenija pravi i svira saz: Nekada je saz koštao 1.000, danas jedva 300 KM

Aug 24, 2022

Smajl Mešanović iz Gradačca duže od 60 godina svira i pravi saz. Za sebe kaže da je najstariji majstor saza u Tuzlanskom kantonu.

„Pravim sazove od svoje 17. godine. To je negdje oko 65 godina. Radio sam u firmi, a šargije pravio po noći, znao sam raditi do dva- tri sata ujutro. Napravio sam hiljade sazova, ne znam tačan broj, ali hiljade svakako jesam napravio“ – priča ovaj vedri sazlija za portal Balans.

Smajl kaže kako je instrumente prodavao po cijelom svijetu od Kanade, Amerike, Turske pa do Švicarske.

„Dosta sam radio i ovdje, a za našeg Omera Pobrića sam napravio desetak sazova, on je to poklanjao prijateljima svojim. Jedan saz napraviti nije teško ako se posvetiš tome. Ja pravim od trešnje i oraha. Moj jedan saz ili šargija mogu trajati stotinu godina“ – dodaje Mešanović.

Iako je u penziji već dvadeset godina, Smajl i danas vrijedno radi. Sazove pravi jer to voli da radi, a nešto se i zaradi, priča nam.

„Ima posla, bude i neke zarade. Ja sam nekada prodavao saz ili šargiju po 1.000 KM, danas ne može za te pare. Sad se prodaju od 100 pa do 300 KM po komadu“ – kaže Smajl.

Ovaj sazlija žali što nema nasljednika koji bi nastavio ovaj zanat.

„Imam sina i tri unuka, niko od njih neće da radi ovo. Ali imam sreće da sam obučio, kroz sve ove godine, dvadesetak ljudi po ovim našim krajevima, svi oni danas prave sazove. Ostat će iza mene,eto, da neko kaže naučio sam od Smajla praviti saz“ – ističe na kraju razgovora majstor saza Smajl Mešanović.

Kompletnu priču pogledajte u video prilogu

(Balans)