• tik tok

Imamović, Kukić, Tulumović, Begić, Selimović, Karadžin, kandidati za državni parlament iz TK

Aug 23, 2022

Za mjesec i po dana u Bosni i Hercegovini bit će održani Opći izbori.

Stranke iz TK za predstojeće izbore dale su ono najbolje što su imale. U nastavku vam donosimo imena kandidata i nosilaca listi stranaka iz TK za sve nivoe vlasti.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije utvrdilo je kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine. Kao što se i ranije najavljivalo, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda bit će predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je dobio jednoglasnu podršku svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA.

Nosilac liste ove stranke za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za Izbornu jedinicu 5 je, bivši premijer TK, a aktuelni v.d. direktora UKC-a Tuzla profesor doktror Denijal Tulumović, dok će nosilac liste za Skupštinu TK biti aktuelni premijer TK Irfan Halilagić.

Irfan Halilagić

Kada je u pitanju SDP, aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nosilac je liste za Izbornu jedinicu 515, a lista obuhvata TK, Posavski kanton i Brčko Distrikt.

Nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona iz ove stranke je aktuelni zastupnik i predsjednik KO SDP-a TK, Dževad Hadžić.

Nosilac liste PDA za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine za izbornu jedinicu 515 je Mirsad Kukić, osnivač PDA, koji je na prošlim Općim izborima, za ovaj nivo vlasti imao 31.309 glasova, čime je zauzeo visoko drugo mjesto po broju osvojenih glasova među 42 izabrana nosioca mandata kandidovana iz drugih stranaka.

Nosilac liste PDA za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – izborna jedinica 403 je Samir Imamović, generalni sekretar PDA Bosne i Hercegovine.

Samir Imamović

Ispred SBIH nosilac liste u izbornoj jedinici 515 (Posavski kanton, TK i Brčko Distrikt) je profesor doktor Sead Selimović.

Za  Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – izborna jedinica 403 je Admir Čavalić, aktuelni vijećik u GV Tuzla.

Admir Čavalić

Nosilac liste za Skupštinu TK bit će aktuelni zastupnik u Skupštini TK i predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Mirnes Gušić

Demokratska fronta na izbore će izaći pod koalicionim nazivom “Željko Komšić za građansku državu” (DF – GS). Koalicija će pod tim nazivom učestvovati na izborima na svim parlamentarnim nivoima. Listu DF-a u Tuzlanskom kantonu nosit će profesor Ustavnog prava Zlatan Begić

Nosilac liste DF-a za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – izborna jedinica 403 je Mahir Mešalić, jedan od najaktivnijih članova Skupštine TK u proteklom mandatu.

Mahir Mešalić

Listu DF-a za Skupštinu TK nosit će Žarko Vujović, koji je iz SD-a prešao u DF.

Zvjezdan Karadžin

Glavni odbor Naše stranke utvrdio je liste za parlamentarne nivoe za predstojeće opće izbore, a veći dio posla završen je i kada je u pitanju TK. Predsjednik KO Naše stranke TK, profesor Zvjezdan Karadžin bit će nosilac liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nosilac liste ove stranke za Skupštinu TK je Amir Hasičević. Što se tiče Federalne liste 402. to nosi aktuelni parlamentarac Mirsad Čamdžić.

Danijel Nikolić

HDZ je za nosioca liste za državni parlament predložio Miju Krešića, listu za Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine – izborna jedinica 403 nosi Danijel Nikolić, a za Skupštinu TK Božo Antunović.

Izbori u BIH se odžavaju 2. oktobra, a građani BIH svojim glasom odlučuju ko će od kandidata zastupati njihove interese na svim navedenim nivoima.

(Balans)