• tik tok

Ramazan nastupa 11. marta: Šta kvari post, a šta ne

Feb 2, 2024

Foto. Balans

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike objavila je takvim (kalendar) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u kojem su istaknuti datumi za mubarek dane i noći u 2024. godini.

A, prema ovim informacijama, prva teravija je 10. marta 2024. (nedjelja).

Sa akšamskim vremenom nastupa mjesec ramazan, te se prva teravija klanja to isto veče, što znači da je prvi dan ramazana 11. mart 2024. (ponedjeljak).

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimanke i muslimane. Post traje mjesec dana, od zore do zalaska sunca i ovo je “treći temelj islama”.

Mnogo se polemika vodili i vodi i danas o tome šta može pokvariti post. Mi Vam u nastavku donosimo pojedinosti o tome šta kvari post, a šta ne kvari.

Pravilo je da će post pokvariti svako jelo, piće, pušenje i spolni odnos muža i žene. Također, post kvari sve ono što ulazi na jedno od prirodnih šupljina ljudskoga tijela, pa uzimanje lijekova ili klistir također kvari post. Lijekovi koji se oralno uzimaju kvare post za razliku od injekcija koje ne kvare post jer u ljudski organizam prodiru nasilnim i neprirodnim putem. Injekcije bilo koje vrste neće pokvariti post što postači često i koriste za razliku od uzimanja tableta koje kvare post.

Nije dopušteno da postač sam isprovocira povraćanje, jer povraćanje punim ustima također kvari post. Ukoliko dođe do takve situacije postač će nastaviti taj dan postiti, ali će ga poslije ramazana napostiti.

Jelo i piće iz zaborava neće pokvariti post pod uvjetom da ono što se trenutno nalazi u ustima, kada se sjeti da posti ili kada ga neko na to upozori, odmah izbaci iz usta. Ako bi nakon upozorenja ili nakon što je shvatio da posti ono što mu se nađe u ustima progutao, taj dan će postiti ali će ga poslije ramazana morati napostiti. Ovaj stav islamska ulema temelji na hadisu Muhammeda, a.s., da je postača “Allah, dž.š., nahranio i napojio”.

Jedno od lijepih svojstava muslimana koji je trenutno ili trajno oslobođen posta jeste da javno ne mrsi. Tako, npr., žena koja ne posti iz opravdanih razloga ne treba javno jesti i piti jer na taj način daje loš primjer drugima i iskazuje nepoštovanje prema postu i onima koji poste. Isto vrijedi i za one muslimane koji teško podnose post, dakle fizičke radnike koji svoje mršenje posta trebaju kriti, naročito od onih kojima su oni uzor. Musliman mora razvijati osjećaj stida i suzdržanosti, jer Muhammed, a.s., upozorava da stid spada u dio vjere, “pa ko nema stida, nema ni vjere”.

(Balans)