• tik tok

Sjevernoatlantsko vijeće u posjeti BiH: Važno ubrzanje reformskih procesa

Feb 1, 2024

Foto: Facebook

Članovi Predsjedništva BiH danas su primili članove Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

Na sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), odnosno ambasadorima država članica NATO-a i Mirceaom Geoanăom, zamjenikom generalnog sekretara NATO-a koji je predvodio delegaciju, poslana je jasna podrška suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je važnost poštivanja ljudskih prava i provođenja reformi na euroatlantskom putu. Vrata NATO- su otvorena, a očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine je u interesu NATO-a. koji ostaje posvećen podršci osnaživanju Parlamentarne skupštine BiH.

“Upozorio sam na opasnost politizacije funkcionisanja Oružanih snaga BiH ukoliko budu usvojene izmjene Zakona o odbrani BiH i naglasio važnost ubrzanja reformskih procesa, a koji će ubrzati put ka članstvu naše zemlje NATO i EU”- kazao je Željko Komšić.

Sastanak je održan i sa sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i članovima Vijeća. Nakon sastanka, medijima se obratila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto koja ističe da će današnja posjeta biti plodonosna.

“Vaš dolazak u BiH nakon 13 godina je važan signal i prilika za intenziviranje razmjene ideja, a naravno za izgradnju još čvršćih veza koje bi trebale doprinijeti mira i sigurnosti čemu svi težimo kako u BiH, tako i u regionu i svijetu. Vjerujem i uvjerena sam kako ćeš vaš boravak u BiH biti plodonosan, biti ispunjen konstruktivnim razgovorima, zajedničkim naporima za izgradnju prosperitetne budućnosti za sve nas u BiH”- kazala je Krišto.

(Balans)