• tik tok

Uz pjesmu Baje Malog Knindže u FK Sloboda i reprezentaciju BiH

Feb 1, 2024

FK Tuzla City i FK Sarajevo su bh. klubovi za čije selekcije je od 2018. godine nastupao maloljetni P.Đ. Sada nastupa za FK Sloboda i živi u Tuzli a od prije nekoliko godina unazad, budući da je riječ o talentovanom, mladom fudbaleru može se pohvaliti i ne malim brojem nastupa za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Reklo bi se svaka čast. Ali. P.Đ. je rođen u Zvorniku a prve fudbalske korake je napravio u OFK Šekovići odakle je doselio u grad soli. P.Đ. tako i nerijetko na svojim profilima objavljuje i fotografije svoga tima, drugara, sa kojima slavi pobjede, što je opet za svaku pohvalu.

Ponos i veličanje Ratka Mladića

Tako je P.Đ. i ponos svojih roditelja, pogotovo oca D.Đ. koji se na svojim profilima na društvenim mrežama hvali uspjesima svoga sina koje postiže u Slobodinom i dresu mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine. Isto tako, izgleda je ponos oca mladog fudbalera i Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske i ratni zločinac osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini  1992-1995. Jer da nije, ne bi njegove poruke i lik dijelio na svom profilu na društvenoj mreži. (fotografija i poruka u međuvremenu uklonjena sa profila D.Đ). Inače, Odlukom visokog predstavnika u BiH zabranjeno je negiranje genocida i drugih ratnih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca. Isto tako, ponos D.Đ. je što nije iz Bosne, nego iz Republike Srpske, što je također podijelio sa svojim prijateljima na društvenoj mreži. 

Pjesma Baje Malog Knindže

A šta je još ponos mladom reprezentativcu Bosne i Hercegovine i igraču tuzlanske Slobode, osim fudbalskih uspjeha. Pa ponos mu je na društvenoj mreži objaviti fotografiju sa proslave Božića u Šekovićima, uz numeru krajiškog pjevača Baje Malog Knindže, poznatog po izvođenju nacionalističkih pjesama, koje su mu redovan dio repertoara. Da se razumijemo, Tuzla je oduvijek bila poznata kao multikulturalan grad u kojem nikad nije bilo mjesta za podjelu po vjeru niti naciji i grad u kojem su uvijek pripadnici svih vjera dočekivali i slavili sve praznike, družili se i radovali zajedno. I to nikada nije nikome smetalo, niti smeta. 

FK Sloboda – vjera i nacija

Tako je i FK Sloboda oduvijek srčano i zdušno prihvatao sve fudbalere koji dolaze iz drugih gradova i država, a koji su imali šta pokazati i koji su branili klupske boje na terenu. Nemali broj njih po cijelom svijetu i danas se sjećaju prijema u Slobodi, podrške navijača i grada. Ali, niti Nikola, niti Ivan, niti Mladen, niti Miljan (fudbaleri rođeni u Republici Srpskoj i Srbiji), niti članovi njihovih porodica (bar koliko je poznato), nisu ni prije ni poslije igranja u FK Sloboda i nastupa u reprezentativnom dresu imali ispade slične gore pomenutim. To zajedništvo i timski duh, bez bilo kakvih podjela održalo je FK Sloboda i u najtežim vremenima.

Odlasci i dolasci

S druge strane, nije se jednom pokazalo da fudbaleri koji svoje karijere započnu u svom gradu, pa onda zbog ovih ili onih razloga, vrlo brzo napuste klub iz Rudarske 2, i pronađu svoju sreću i mjesto negdje drugo, gdje se cijeni njihov talenat i fudbalske sposobnosti, pa onda, vjerovatno teška srca daju golove klubu, iz kojeg su ne svojom voljom morali otići. Toga je bilo i biće, govorilo se, i govori i dalje, bez obzira na statute i upravne odbore.

Nagrada

I na kraju, jedini igrač FK Sloboda koji je prije nekoliko dana dobio poziv selektora U-17 reprezentacije BiH  za prijateljske utakmice protiv Slovenije i Velsa koje se u februaru 2024. godine igraju u Zenici i Turskoj je upravo P.Đ. To je vjerovatno nagrada, jer izgleda da niti jedan od preostalih dvadesetak mladih fudbalera to ne zaslužuje. Zašto? Primjetili su ovo i korisnici nekih društvenih mreža, pa je tako jedan od njih napisao: “D je tata P. P. je maloljetan ali talentovan pa je iz Šekovića preselio u Tuzlu. Igra lopte dobro. Lijevi bek u repki. Mladi Zmaj. D. voli Ratka. Sin voli Baju MK. Ali je Zmaj. Dok mu krila ne porastu i ne odleprša preko Drine. Do tad može Fudbalski klub Sloboda i Nogometni savez Bosne i Hercegovine”.

(Balans)