• tik tok

Predsjednica Evropske komisije od BiH traži napredak: Posao kreće od suzbijanja pranja novca, sukoba interesa i Zakona o sudovima

Jan 23, 2024

Foto: Facebook

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, obratila se domaćoj javnosti nakon niza sastanaka održanih u Sarajevu. Kako je kazala, iskazana je posvećenost evropskom putu, što je jedan od razloga za dodjelu kandidatskog statusa 2022. godine, kao veliki iskorak naprijed.

Der Layen je podsjetila da je u dcemebru Evropska unija donijela istorijsku odluku da otvori pristupne pregovore kada bIh  ispuni kriterije za članstvo u dovoljnoj mjeri.

“Svjedoci smo određenog napretka. Svjedoci smo istinske posvećenosti cilju članstva kroz usvajanje važnih zakona, poput, unapređenja integriteta pravosuđa. Dakle, pokazali ste da možete ostvarivati rezultate kada zemlja jedinstveno ide naprijed. Što više rezultata ostvarite, što budete uvjerljiviji, tim bolje. Na taj način mi pomažete u izradi izvještaja koji će odraziti takve pomake naprijed. Dozvolite da jasno naglasim da smo nas četvero jedinstveni u uvjerenju da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao jedinstvene, nedjeljive i suverene države. To je naš zajednički cilj i na tome radimo. U vašim je rukama da prihvatite put koji ste odabrali i neka vas ništa ne skrene sa zadatog kursa”- poručila je predsjednica.

Sa predstavnicima različitih institucija, danas je razgovarala o narednim koracima te naglasila da je ostalo posla koje treba uraditi.

“Moramo da vidimo napredak, prvenstveno u smislu usvajanja zakona po temeljnim pitanjima procesa pristupanja, odnosno u oblasti demokratije i vladavine prava. Posao kreće od suzbijanja pranja novca, sukoba interesa, i, primjera radi, Zakona o sudovima. Poznato vam je da će Komisija izvjesiti Vijeće o napretku do marta, što će biti osnov za diskusiju evropskih lidera”- izjavila je.

Osi toga, razgovori su obuhvatili i Plan rasta. To je ponuda Evropske unije da se Bosna i Hercegovina integriše još u ranim fazama u jedinstveno evropsko tržište te se otvaraju vrata u sedam veoma važnih sektora jedinstvenog evropskog tržišta. Ovo mora biti praćeno reformama i to ekonomskim reformama koje stvaraju jednake uslove za poslovanje.

“Ove reforme, ukoliko se realiziraju, može pratiti jedna milijarda eura ulaganja od strane Evropske unije. Stoga, riječ je o ogromnoj prilici da se poveća prosperitet ove zemlje. Konkretno, ukoliko Zapadni Balkan razvije svoje zajedničko regionalno tržište, očekivani rast BDP-a je oko 10%. Dakle, ako organizujete svoje zajedničko regionalno tržište i imate pristup jedinstvenom tržištu, to je samo po sebi veliki korak naprijed za prosperitet vaše zemlje i stvaranje perspektive u zemlji za mlade. Stoga, želim da istaknem da smo ovaj Plan rasta osmislili na način da niti jedna druga država Zapadnog Balkana ne može blokirati svoje susjede. Isključivo je vaša odluka da idete naprijed ka integraciji u okviru jedinstvenog tržišta”- poručila je der Layne.

(Balans/Delegacija EU u BiH)