• tik tok

Oko 2,6 % površine TK pod minama: Deminiranje usporava nedostatak sredstava i deminera

Jan 16, 2024

Foto: Balans

Tokom 2023. godine, deminirano je više od 4,1 miliona metara kvadratnih na području Tuzlanskog kantona što je do sada najbolji godišnji rezultat od početka deminiranja na ovom području, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Tokom deminerske sezone 2023. okončano je devet projekata, a tri su konzervirana i bit će nastavljena naredne godine. Prilikom deminiranja, ovaj proces se nije ravnomjerno odvijao u svim opštinama i gradovima te je akcenat uglavnom stavljen na projekat “Majevica bez mina”.

Deminerski radovi započeti ranijih godina, nisu nastavljeni na području Lukavca, Gračanice i Banovića što stvara nesigurno okruženje ispod planine Ozren. Iako su navedene lokalne zajednice u svojim budžetima planirale značajna sredstva za sufinansiranje projekata deminiranja, sve je teže pronaći zainteresirane deminerske kompanije.

Inače, od početka izvođenja humanitarnog deminiranja, tačnije, od 1997. godine,  uz primjenu svih metoda deminiranja do danas, deminirana je površina terena od 40.017.463,93 m2.

Tokom 2023. godine na području TK nisu zabilježeni slučajevi stradanja civila u minskim poljima. Prema podacima sa kojima raspolaže Kantonalna uprava civilne zaštite, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dogodilo se preko 200 minskih nesreća, na području svih opšzina i gradova Tuzlanskog kantona, u kojima su smrtno stradale 123, a teže i lakše je ranjeno 136 osoba. Sve civilne nesreće desile su se, uglavnom, u obilježenim područjima, a najčešći razlozi koji dovode do nesreća su nepoštivanje minskih upozorenja i svjestan ulazak u sumnjiva područja zbog lova ili sječe šume.

Evidentno je da iz godine u godinu opada interes stranih donatora i smanjuje se priliv donatorskih sredstava. Opštine i gradovi izdvajaju skromna sredstva za deminrianje kao i država generalno.

Zahvaljujući Projektu „Majevica bez mina“ kojeg su pokrenule opštine Čelić, Sapna, Teočak, Lopare i Ugljevik zajedno sa kancelarijom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini iz Tuzle, pronađen je investitor koji će u naredne tri  godine uložiti 8,7 miliona eura za deminiranje područja Majevice.

Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi nešto više od 65 miliona m2 ili 2,6 % od ukupne površine kantona.

Kada je u pitanju uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, tokom prošle godine uništeno je više od 2.200 komada, a sveprisutna je i pojava njihovog svakodnevnog prijavljivanja. To ukazuje da još uvijek ima veliki broj ovih sredstava, koja se, zahvaljujući djelovanju tima civilne zaštite i pripadnicima tima KDZ MUP-a TK na vrijeme i bezbjedno preuzimaju, prevoze i uništavaju.

(Balans/ Vlada TK)