• tik tok

Direktor UKC-a Tuzla: Niko od pacijenata praktično nije umro što mu nije dat radioterapijski tretman

Nov 2, 2023

Foto: Balans

Univerzitetsko klinički centar u Tuzli još nije nabavio linerani akcelerator, odnosno, aparat za radioterapiju, a 106 pacijenata trenutno radioterapiju prima u Sarajevu, Mostaru i Zenici.

Gotovo niko od pacijenata i njihovih porodica ne želi izaći u javnost. Kćerka jednog onkološkog pacijenta nam je anonimno ispričala da njen otac ima tumor na mozgu.Priča da se doktoru obratio u augustu te da je, zbog stalnih glavobolja i vrtoglavica, primljen na UKC Tuzla pod pretpostavkom da je to manji moždani udar.

“Početkom septembra su nam saopštili da ima visokogradusni gliombastom na mozgu. To je saopšteno bez trunke emocija. Njegovo zdravstveno stanje je bilo bolje dok nisu krenuli da mu daju kortikosteroide, gdje je počeo da gubi snagu lijeve ruke i noge i nerazgovjetno je pričao. Nakon 10-15 dana boravka na UKC-u, znatno je smršao jer nisu vodili brigu o njemu. Kući je pušten pod uputom da se javimo u Zavod za zdravstveno osiguranje i pokrenemo zahtjev za njegovo liječenje u drugim gradovima, u ovom slučaju je to bilo Sarajevo, Mostar”- priča kćerka te dodaje da je otac u međuvremenu dobio i upalu pluća.

Kada se pacijent obratio KCUS-u u Sarajevu, rečeno je da termin ima u martu ili februaru naredne godine. Nakon žalbe, dobija termin u decembru, a za Mostar u novembru. U svemu tome, zdravstveno stanje pacijenta se pogoršava, gubi govor, gubi sposobnost da samostalno sjedi, jede i pije i priključen je na pomoćni kisik.

“Nakon poziva ka Kliničkom centrua Zenica, upućen je odgovor da ima pravo na pregled početkom novembra i da će nakon toga odlučiti kada će pregled biti, da nakon pregleda se vraćamo u Tuzlu. Zbog mnoštva lijekova, pacijent je doveden do stanja da nema snage da se bori. Samo se pitam šta čekamo jer lijeka nema ni na vidiku jer sve zavisi od pregleda i sistema zdravstva koji nema niti 1% empatije za porodice i pacijente koji prolaze to. Žalosno je gledati da pacijenti  ne mogu potražiti pomoć osimpreko nekog pacijenta koji je pri svijesti i koji može dozvati sestru. I da napomenem taj isti čovjek o kojem govorim je 40 godina radio pošteno za ovu državu i redovno izdvajao novac za zdravstveno osiguranje, a dobio je uslove katastrofalne”-ističe naša sagovornica. Naglašava da tri mjeseca otac čeka pregled i da nije definisan početak liječenja.

“Odlazak u Zenicu je rizičan s obzirom na udaljenost od Tuzle, ali to je nažalost maksimum naše države koji su najgori prema onima koji su najviše izdvajali za nju”- zaključuje ogorčena kćerka.

Aparat za radioterapiju od februara nije u funkciji u UKC-u Tuzla, a novi sa još tri prateća, nije nabavljen. U martu je Vlada TK doznačila Osma miliona KM za nabavku, no tender je bio bezuspješan.  Rješenje Ureda za žalbe obustavili su nabavku uređaja.  

 “To su bile sitne zamjerke. Mada smo mi nastojali u prethodnom periodu kroz tendersku proceduru da ispravimo te zamjerke i nakon jednog takvig saznanja, mi smo nakon sedma dana ponovo objavili tender 23. 10. 20232- rekao je medijima Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla. On tvrdi da su svi pacijenti zbrinuti.

“Niko od pacijenata praktično nije umro zbog toga što mu nije dat radioterapijski tretman. Hitne slučajeve vrlo brzo zbrinjavamo u Kliničkom centru u Mostaru, Kliničkom centru u Sarajevu i Kantonalnoj bolnici u Zenici”- zaključuje direktor.

Trenutno 106 pacijenata nalazi se na lsiti čekanja za radioterapiju, a 37 njih čeka na tretman između dva i tri mjeseca.

“Obavili smo razgovor i postigli smo dogovor, ugovor će biti potpisan danas ili sutra, kada nam kolege iz zenice dostave taj ugovor, gdje će kolege u Zenici započeti sa drugom smjenom od tri sata pa dok ne završe tretman, samo za naše pacijente”- kazao je Igor Hudić, medicinski direktor UKC-a Tuzla te potvrdio infromaciju da od 1. decembra pacijenti iz TK neće moći u Klinički cnetar u Sarajevu po terapiju jer će taj centar raditi instalacije dva nova linerana akceleratora koja je nabavio. Kada će UKC Tuzla , konačno kupiti taja prijeko potrebni aparat, niko ne zna reći.

(Nataša Tadić)